08:33 / 14.05.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

U Indiji više od 24 milijuna zaraženih, mutirani virus širi se svijetom

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Amit Dave / REUTERS

Broj zabilježenih slučajeva bolesti COVID-19 u Indiji popeo se u petak na više od 24 milijuna, u jeku izvješća da se svijetom širi visoko prenosivi mutirani koronavirus prvi put otkriven u toj zemlji.

Indijska varijanta virusa B.1.617 pronađena je u osam američkih država, među kojima su Kanada i Sjedinjene Države, rekao je Jairo Mendez, stručnjak WHO-a za zarazne bolesti.


- Ta varijanta ima veću sposobnost prijenosa, ali do sada nismo pronašli druge popratne posljedice, rekao je Mendez.


- Zabrinutost stvara samo to što se brže širi.


Prema podacima ministarstva zdravstva, Indija je u zadnja 24 sata zabilježila 4000 smrtnih ishoda i 343.144 slučaja zaraze.


To je treći dan zaredom u kojem je zabilježeno 4000 ili više smrtnih slučajeva, ali dnevni broj zaraženih zadržao se ispod prošlotjednog dnevnog rekorda od 414.188 slučajeva.


Ukupan broj zaraženih prešao je 24 milijuna, a 262.317 je onih za koje je potvrđeno da su umrli od bolesti COVID-19 otkako je pandemija prvi put pogodila Indiju prije više od godinu dana.


No nedostatak testiranja na mnogim mjestima znači da je mnogo ljudi umrlo a da nisu registrirani, a stručnjaci kažu da bi stvarni broj mogao biti od pet do deset puta veći.

Oprezni optimizam


Bhramar Mukherjee, profesor epidemiologije sa Sveučilišta Michigan, rekao je da je većina modela predvidjela vrhunac ovog tjedna i da bi se znakovi tog trenda mogli vidjeti u zemlji.


Ipak, svakodnevni broj novih slučajeva dovoljno je velik da preplavi bolnice, napisao je u četvrtak na Twitteru. 


- Ključna riječ je oprezni optimizam.


Indija je najveći svjetski proizvođač cjepiva, ali je zbog velike potražnje nestalo zaliha. Do četvrtka se cijepilo malo više od 38,2 milijuna ljudi, odnosno oko 2,8 posto stanovništva od oko 1,35 milijarde, pokazuju vladini podaci.


Više od 2 milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa vjerojatno će biti dostupno u Indiji od kolovoza do prosinca ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!