08:37 / 04.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

U Kanadi više od milijun oboljelih od Covida-19

Borba s Covidom u Kanadi

Borba s Covidom u Kanadi

Foto: Carlos Osorio / REUTERS

Kanada je prešla prag od milijun oboljelih od Covida-19 u trenutku dok se zemlja bori s trećim valom epidemije i dio pokrajina morao je pojačati mjere ograničenja u borbi protiv koronavirusa.

S 2000 novih slučajava oboljelih od koronavirusne bolesti, koliko ih je sinoć objavila Britanska Kolumbija, Kanada je premašila broj od milijun oboljelih od početak epidemije. U zemlji je do sada umrlo više od 23 000 ljudi.

Kanada se bori s trećim valom epidemije potaknutim širenjem novih varijanti koronavirusa koje su zaraznije. Dvije najmnogoljudnije pokrajine Ontario i Quebec za uskrsne blagdane pojačale su mjere ograničenja.

Ontario, u kojemu je više od trećine novooboljelih Kanađana, mjere je uveo na najmanje četiri tjedna. Zatvoreni su sportski objekti i frizeri, a ostalima je kapacitet ograničen na 25 posto, osim onih koji pružaju nužne usluge pa im je dozovoljeno kapacitete povećati do 50 posto. Škole ostaju otvorene i stanovnicima nije zabranjen izlazak iz kuća.

Druga najpogođenija pokrajina Quebec postrožila je mjere, a policijski sat uveden u siječnju ostaje na snazi. Kampanja cijepljenja sporo se odvija zbog zastoja u pošiljkama Pfizer-BioNTecha i Moderne iz Europe. Uz to uvedena su dobna ograničenja na davanje cjepiva AstraZenece iz sigurnosnih razloga.

Do sada je tek 14,6 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!