U Kartumu civili bježe od sukoba, velik broj mrtvih

19.04.2023.

21:42

Autor: Hina/HRT

U Kartumu civili bježe od sukoba

U Kartumu civili bježe od sukoba

Foto: El-Tayeb Siddig / REUTERS

 Tisuće stanovnika bježale su u srijedu iz Kartuma cestom uz koju su ležala trupla i izgorjela oklopna vozila dok ne prestaju borbe između paravojske i regularne vojske u kojima je u zadnjih pet dana u Sudanu poginulo više od 270 civila.

Pješice i automobilom, civili pokušavaju spasiti živu glavu od unakrsne vatre Snaga za brzu pomoć (FSR), paravojske generala Mohameda Hamdanea Dagla, poznatijeg kao Hemedti i vojske kojom zapovijeda general Abdel Fattah al-Burhan.

- Život u Kartumu nije moguć, rekla je za AFP Alawya al-Tayeb (33) koja se uputila na jug. Činim sve da moja djeca ne vide trupla jer su već traumatizirana, kazala je.

Borbe koje su počele u subotu uglavnom se vode u Kartumu i u Darfuru, na zapadu, a dvojica suparničkih generala i dalje se oglušuju na pozive za primirje.

General Burhan, koji zapravo vlada Sudanom i general Daglo, njegov pobočnik, vodili su zemlju nakon njihova zajedničkog puča u listopadu 2021., kojim je prekinuta demokratska tranzicija i srušena civilna vlast. No sukob te dvojice tinjao je tjednima.

FSR i vojska proglasili su u srijedu "24-satno primirje" s početkom u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali kao i prethodno, najavljeno dan ranije, nije nikad stupilo na snagu.

U četvrtak se trebaju sastati čelnici UN-a, Afričke unije, Arapske lige i drugih područnih organizacija kako bi pozvali na novo primirje.

U sudanskome glavnom gradu više od pet milijuna stanovnika ostalo je bez struje i vode, a zalutali meci redovito probijaju zidove i prozore. Ponegdje bačena bomba pretvori zgradu ili bolnicu u gomilu šute.

Galerija
Stanovnici Kartuma bježe od sukoba, Foto: El-Tayeb Siddig/REUTERS
Stanovnici Kartuma bježe od sukoba, Foto: El-Tayeb Siddig/REUTERSBjeg od sukoba u Kartumu, Foto: El-Tayeb Siddig/REUTERS

Zalihe hrane sve su manje


Od subote je poginulo više od 270 civila, pokazuju privremeni podaci koje je u srijedu objavilo 15 zapadnih veleposlanstava.

Potonja pozivaju obje strane da "ne protjeruju stanovnike nezakonito, ne uništavaju civilnu infrastrukturu i ne priječe dopremu osnovnih namirnica i žurnu pomoć ranjenicima i bolesnicima".

Devet bolnica u Kartumu oštećeno je u bombardiranju obaju tabora. Ukupno 39 od 59 bolnica na sukobom zahvaćenom području je onesposobljeno za rad i zatvoreno, izvijestili su liječnici.

Zalihe hrane, ionako ograničene u zemlji s troznamenkastom inflacijom, sve su manje i nijedan kamion s namirnicama nije ušao u glavni grad.

Zasad niti jedna strana ne pobjeđuje


Nekoliko desetaka kilometara od Kartuma život normalno teče, trgovine rade, prijevoz također.

U Darfuru, na zapadu zemlje, 320 sudanskih vojnika prešlo je granicu s Čadom, koja je od subote službeno zatvorena, jer se "boje da će ih FSR ubiti", rekao je čadski ministar obrane.

- Zasad nijedna strana ne pobjeđuje i s obzirom na silinu sukoba (...) stvari se mogu pogoršati prije nego dvojica generala sjednu za pregovarački stol, upozorava Clement Deshayes, predavač na sveučilištu Pariz 1.

- Zato bi ih njihovi regionalni partneri trebali pritisnuti, a izjave zasad ne idu u tom smjeru, rekao je za AFP taj stručnjak za Sudan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!