Svjetska katolička mladež očekuje Papu u Lisabonu

01.08.2023.

Zadnja izmjena 22:38

Autor: Hina/HRT

Najmasovniji svjetski katolički događaj počeo je u Lisabonu

Najmasovniji svjetski katolički događaj počeo je u Lisabonu

Foto: Pedro Nunes / Reuters

Svjetski dan mladih, najmasovniji svjetski katolički događaj, počeo je u Lisabonu. Religijskom festivalu pridružit će se i papa Franjo kojem će to biti prvo inozemno putovanje nakon nedavne operacije.

U Lisabonu počinje 'katolički Woodstock'


Dan uoči dolaska pape Franje mnoštvo mladih vjernika okupilo se u utorak u Lisabonu u svečanom ozračju na misi otvorenja Svjetskog dana mladih, najvećeg međunarodnog katoličkog skupa.

- Lisabon vas dočekuje cijelim srcem, rekao je u homiliji kardinal, lisabonski patrijarh i najviši prelat Katoličke crkve u Portugalu, Manuel Clemente, za oltarom postavljenim na vrhu brežuljka u središtu grada, ponad ušća rijeke Tejo.

Mjesne vlasti procjenjuju da oko 300.000 mladih sudjeluje na otvorenju ovog šestodnevnog kulturnog i duhovnog događaja koji se trebao održati 2022., ali je zbog pandemije COVID-a 19 bio odgođen. Prošli Svjetski dan mladih (SDM) održan je u Panami 2019.

Očekuje se da će oko milijun mladih vjernika sudjelovati na misi zatvaranja koju će Sveti Otac slaviti u parku.

Papa Franjo, kojemu je 86 godina i kojemu je ovo 42. putovanje u inozemstvo nakon izbora 2013., treba doputovati u Lisabon u srijedu u 11.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, nepuna dva mjeseca od operacije abdomena, zbog koje je desetak dana bio u bolnici.

Unatoč osjetljivom zdravlju, prvi papa rođen u Latinskoj Americi, ima veoma zgusnut program, tijekom kojega će održati desetak govora i dvadesetak sastanaka.

Susret sa žrtvama zlostavljanja


Očekuje se da će se papa Franjo tijekom posjeta nasamo sastati sa žrtvama seksualnog zlostavljanja.


Izvješće koje je u veljači objavilo neovisno povjerenstvo pokazalo je da su portugalski svećenici od 1950. godine zlostavljali najmanje 4815 djece.


Istraga temeljena na svjedočenjima više od 500 žrtava zaključila je da je crkvena hijerarhija u Portugalu "sustavno" pokušavala prikriti zlostavljanje.


"Znam da će susreta biti... ali ne znam gdje će se dogoditi ni koliko će ljudi sudjelovati", rekao je lisabonski patrijarh, kardinal Manuel Clemente na konferenciji za novinare u ponedjeljak.


"Crkva u Portugalu potpuno je predana rješavanju tog pitanja", dodao je.


Oko 16.000 pripadnika snaga sigurnosti, civilne zaštite i medicinskog osoblja raspoređeno je za papin posjet.


Neke prometnice i stanice podzemne željeznice bit će zatvorene, što će biti izazov za grad od 550.000 stanovnika koji je krcat turistima.


Svjetski dan mladih u Lisabonu 16. je međunarodno izdanje festivala koji je s vremenom postao najveće okupljanje katolika u svijetu.


Zamisao pape Ivana Pavla II., ovogodišnji Svjetski dan mladih četvrti je u Franjinom pontifikatu.


Posljednja tri Svjetska dana mladih održana su u Rio de Janeiru 2013., Krakovu u 2016. i gradu Panami 2019. Lisabonski je trebao biti 2022., ali je odgođen godinu dana zbog pandemije covida. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!