U Londonu međunarodni skup o ratnim zločinima u Ukrajini

20.03.2023.

07:53

Autor: HRT/Hina/D.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

ICC je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

- Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem - pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije. Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati ICC-u, ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena, rekao je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

Britanija je obećala milijun funti MKS-u ove godine, a ministarstvo pravosuđa je priopćilo kako se očekuje da će druge zemlje obećati financijsku potporu tijekom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska.

Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu potporu žrtvama, priopćilo je ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!