Teksas: Ubio 19 učenika i dva učitelja; Biden: Trebaju nam razumni zakoni!

07:12 / 25.05.2022.

Autor: HRT

U masovnoj pucnjavi u Teksasu ubijena 21 osoba

U masovnoj pucnjavi u Teksasu ubijena 21 osoba

Foto: MARCO BELLO / Reuters

Naoružani tinejdžer ubio je u utorak najmanje 19 učenika i dva učitelja nakon što je upao u teksašku osnovnu školu. Među mnogim ozlijeđenima su i dvojica policajaca. Dogodilo se to u osnovnoj školi u Uvaldeu, a napad je počinio 18-godišnjak kojeg su usmrtili policajci. 

Pogledajte prilog HTV-ove novinarke Alenke Marine.

video thumb

Salvador Ramos najprije je teško ranio svoju baku, a zatim je krvavi pohod nastavio u obližnjoj osnovnoj školi. U rastrojstvu je likvidirao 19 djece i dvoje učitelja. U bolnicu je prevezno još 15 učenika od kojh su neki u kritičnom stanju. Žrtve su djeca do 7 do 10 godina.

Još se ne zna motiv

Policija je potvrdila da je Ramos djelovao sam. Motivi napada još se istražuju.

Zna se da je Ramos napunivši 18 godina kupio dvije puške. Nedavno se hvalio na društvenim mrežama oružjem i torbom prepunom streljiva. Navodno je bio meta ismijavanja zbog loše financijske situacije u kojoj je bila njegova obitelj te je u posljednje vrijeme rijetko dolazio u školu.   

Uvalde je mala siromašna zajednica s oko 16.000 stanovnika, u kojoj su većina Hispanoamerikanci.

Česti oružani napadi u školama

Deset je godina prošlo od najvećeg masakra u američkim školama, u Sandy Hooku, u kojem je ubijeno 26 osoba, većinom učenika prvog razreda.

Od tada do danas u Sjedinjenim Državama zabilježeno je više od 900 oružanih napada u školama.

Samo 10-ak dana prije teksaškog pokolja, u Buffalu u saveznoj državi New York ubijeno je 10-ero ljudi u trgovačkom centru. I taj put ubojica je bio 18-godišnjak s jurišnom puškom. Motiv je bila rasna nesnošljivost.


Biden: Vrijeme je za djelovanje

Američki predsjednik Joe Biden teksaškom guverneru Gregu Abbottu ponudio je svu potrebnu pomoć. Na izvanrednoj konfereciji za novinare zatražio je od Amerikanaca da se suprotstave lobiju za oružje i izvrše pritisak na članove Kongresa da donesu razumne zakone o oružju.

- Ovakve masovne pucnjave ne događaju se nigdje toliko često kao u Americi. Zašto? Zašto želimo živjeti s ovakvim pokoljem? Zašto to dopuštamo? Gdje je, zaboga, naša snaga, hrabrost s kojom se trebamo nositi s tim i suprotstaviti se lobijima? Vrijeme je da ovu bol pretvorimo u akciju za svakog roditelja, za svakog građanina ove zemlje. Svakom izabranom dužnosniku u ovoj zemlji moramo jasno dati do znanja da je vrijeme za djelovanje. Vrijeme je da stanemo na kraj onima koji opstruiraju, odgađaju ili blokiraju zdravorazumske zakone o oružju. Moramo vam reći da nećemo zaboraviti. Možemo učiniti mnogo više. Moramo učiniti više, kazao je Biden.


video thumb

Biden je zapovjedio spuštanje zastava SAD-a na pola koplja na Bijeloj kući i drugim javnim zgradama do 28. svibnja u znak poštovanja prema žrtvama pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu.

Branka Slavica za središnji Dnevnik HTV-a iznijela je posljednje informacije o ovom strašnom zločinu. Škola je imala tri policajca u osiguranju, ali oni nisu uspjeli zaustaviti napadača. U blizini je bilo i dvadesetak agenata pogranične policije i tek su oni zaustavili masakr. Sada se zna da su sva stradala djeca pohađala četvrti razred osnovne škole. Žrtve su i njihove dvije učiteljice.

- Uslijedili su strašni trenuci za roditelje. Uzeti su DNA uzorci žrtava i jedan je otac izjavio kako je sedam sati čekao da bi doznao da je njegova djevojčica ubijena. Profil ubojice odgovara prijašnjim profilima osoba u ovakvim situacijama - problematičan, iz disfunkcionalne obitelji s majkom koja je navodno ovisnica. Preselio se kod bake, koju je prvu upucao i koja se bori za život. Vršnjaci su mu se izrugivali zbog govorne mane i izgleda. Nakon osamnaestog rođendana, u samo tri dana kupio je dvije jurišne puške i 375 komada streljiva, kazala je Slavica. Dodala je kako je to u Teksasu dozvoljeno bez obzira što ne postoji dozvola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!