Picula: Birači poslali poruku ogrezlima u korupciji

03.10.2022.

07:47

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Tonino Picula

Tonino Picula

Foto: HRT/Armin Durgut / PIXSELL

Prema trenutačnim rezultatima jučer održanih izbora u BiH i prebrojanim glasovima u manjim sredinama u kojima uglavnom žive Hrvati, Borjana Krišto ima prednost od 7.000 glasova u odnosu na Željka Komšića. Još se čekaju rezultati glasovanja u većim sredinama, izjavio je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog". 

Galerija
Zoran Krešić, Foto: HTV/HRT
Borjana Krišto, Foto: HTV/HRTTonino Picula, Foto: HTV/HRT

- Još ćemo sačekati prave rezultate koji bi potvrdili stvarno stanje. Dakako da bi Hrvati željeli da to bude izbor legitimne hrvatske političke volje, no čini mi se da su sinoć i u HDZ-u i u Demokratskoj fronti potvrdili da je Komšić novi član Predsjedništva, dakle četvrti puta nametnut Hrvatima u BiH, dodao je Krešić.

Na pitanje jesu li Hrvati nezadovoljni, Krešić je rekao da jesu jer kada vam 4 puta lopov uđe u kuću i kaže da je to u redu i po demokratskim uzusima, naravno da se ne osjećate dobro i ugodno.

- Što se tiče predsjedništva BiH, to je kompletna nepravda. Mi gospodina Komšića nazivamo Seidom Bajramovićem. To je čovjek koji je u periodu miloševićeve ere bio ubačen u vlast kako bi supstituirao prave predstavnike kosovskih Albanaca kako bi se uvelo izvanredno stanje, rekao je i dodao kako je Komšić izvor problema.

Smatra kako će on i dalje u dobroj mjeri narušavati odnose Hrvata i Bošnjaka.

- S obzirom na na pobjedu nove političke opcije, u prvom redu unutar SDP-a, jako ohrabruje izjava Denisa Bećirovića koji je pozvao na smirivanje situacije i ujedinjenje u cijeloj BiH. Popravljanje odnosa sa susjedstvom daje nadu da bismo doista mogli evoluirati u pozitivnom smislu.

Zdravka Bušić, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH smatra kako je Borjana Krišto, pobijedila što se tiče hrvatskog člana predsjedništva, zato što je nju podržao Hrvatski narodni sabor u kojem ima 14 stranaka.

 Komšićev izbor nije izbor volje Hrvatskog naroda

- Komšićev izbor nije izbor volje Hrvatskog naroda i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt bi mogao anulirati to, rekla je.

Schmidt je rekao kako će se i dalje ići s izmjenama Izbornog zakona. Premijer Andrej Plenković pozdravlja ove intervencije.

- Ono što je Schmidt učinio je, ja bih rekla, pobjeda hrvatske politike i tihe diplomacije, no to je samo početak. Početak izmjene Izbornog zakona. Rekao je da se treba poštivati odluka Ustavnog suda BiH, naglasila je Bušić.

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu je rekao kako pravi problem u BiH nisu samo pojedinci, već je to prije svega sustav.

- Rekao bih da je prvi rezultat ovih izbora promjena nekih odredbi Izbornog zakona koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Schmidt. On je očito čekao da prođe izborna kampanja. Učinio je potez koji ima taktičko opravdanje, rekao je i dodao kako mu je važno da dolazi do aktivnije uloge međunarodne zajednice u BiH, nakon preduge apstinencije.

Schmidt na dobrom putu da povrati povjerenje između Hrvata i Bošnjaka

Schmidt želi spriječiti paralizu Federacije BiH nakon izbora.

Krešić naglašava kako je Schmidt na dobrom putu da povrati povjerenje između Hrvata i Bošnjaka.

- Stvari su jednostavne. Kao i 1994., umiješale su se SAD koje su procijenile da se bez produbljivanja animoziteta između Hrvata i Bošnjaka može spasiti BiH. Kriza u Ukrajini bila je okidač. Strahovalo se da se u trenutku kada bi se odgodila kriza između Hrvata i Bošnjaka, a ona bi bila neminovna kada bi Hrvati bili amputirani iz vlasti. Tada bi sigurno porasle ambicije Srba, rekao je Krešić.

Naglašava kako je problematičan stav određenih članica EU koje zastupaju stav da ne vide u BiH odrednicu konstitutivnih jednakopravnih naroda.

Izbor Denisa Bećirovića je dobar znak da će se ići u pozitivnom smjeru, naglasila je Bušić.

Biračko tijelo poslalo poruku

Picula govori kako je BiH biračko tijelo poslalo poruku nekim pojedincima koji su ogrezli u korupciju. 

- Odnosi u BiH su ključni za opstanak federacije i intervencija međunarodne zajednice je bila isprovocirana stoga što su se odnosi izvan BiH znatno radikalizirali u proteklih nekoliko mjeseci, naglasio je Picula.

Na pitanje je li vrijeme da se Hrvatska udalji od Dodika, Krešić je rekao kako to u teoriji lijepo zvuči.

- Hrvati moraju pronalaziti prostor između 2 partnera koji će ih „držati iznad vode”. Govori se kako je Dodik ruski čovjek, a s druge strane imaju se Bošnjaci koji se prema Hrvatima u BiH ponašaju kao prema nekome prema kome se osvećuju, naglasio je Krešić.

- Odnosi Bošnjaka i Hrvata su kralježnica BiH, zaključio je Krešić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!