Ukrajina od Zapada traži više oružja, Rusi izolirali Sjeverodoneck

14.06.2022.

19:40

Autor: Elizabeta Gojan/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ukrajina od Zapada traži više oružja. Rusi izolirali Sjeverodoneck

Ukrajina od Zapada traži više oružja. Rusi izolirali Sjeverodoneck

Foto: Maxar Technologies / via Reuters

Četvrtog mjeseca rata ukrajinski predsjednik Zelenski diže moral sunarodnjacima obećanjem da će osloboditi poluotok Krim koji je pripojila Rusija. Za to vrijeme u istočnom Donbasu ukrajinske vojne snage pod velikim su pritiskom. Hitno trebaju moderno topništvo sa zapada. Iz Sjeverodonecka za stanovnike više izlaska nema. Nemoguće je dostaviti humanitarnu pomoć.

Stefaniju, ukrajinsku pobjednicu Pjesme Eurovizije šestogodišnja Solomija Reut izvodi zaogrnuta u zastavu svoje domovine na trgu u Dnipru. Sakuplja tako novac koji će ukrajinskoj vojci pomoći u nabavi opreme prve pomoći, pancirki, dron, nosila, lijekova... svega onoga što joj nedostaje.

Kijev Zapadu šalje sve hitnije pozive za više teškog naoružanja koje mu treba za obranu Sjeverodonjecka, ključnog industrijskoga grada ne samo za opstanak istočne regije Donbas, nego i tijeka cijeloga rata koji sada već traje četvrti mjesec.

- Svakodnevno skrećemo pozornost našim partnerima na činjenicu da će samo dovoljan broj modernog topništva poslan Ukrajini, osigurati našu prednost i konačno kraj ruske torture ukrajinskog Donbasa, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Satelitske snimke prikazuju uništene i oštećene mostove koji povezuju Sjeverodonjeck s obližnjim gradovima Rubižne i Lisičansk.

Ruske snage presjekle su posljednje rute za evakuaciju stanovnika grada koji sve više nalikuje na Mariupolj. Osim zarobljenih civila, mnogi su spas potražili u tvorničkom kompleksu Azot, na rubu grada pod ukrajinskom kontrolom - ostatak grada - oko 70 posto, nadziru ruske snage.

- Visokoprecizne rakete uništile su veliki broj oružja i vojne opreme dostavljene skupini ukrajinskih nacionalista, uključujući one iz SAD-a i europskih zemalja. Osim toga, uništeno je mjesto raspoređivanja privremenih stranih plaćenika u blizini Fjedorovke, Luhanska Narodna Republika, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane Ruske Federacije.

Kijev traži od Moskve uspostavu koridora za evakuaciju civila iz Azota, jer su uništavanjem svih mostova uništene i sve veze s teritorijom pod kontrolom Ukrajine.

Policija pomaže u evakuciji civila, uglavnom staraca, iz Privillije, 20 kilometara sjeverno od Sjeverodonjecka, u regiji Luhansk.

Rodbina i prijatelji opraštaju se od Oleksija Čubaševa, vojnika i novinara ukrajinske državne vojne TV službe.

- Oleksij je uvijek sanjao o novoj, čistoj, svetoj Ukrajini, o integritetu i neovisnosti. Neka ova žrtva naše zemlje ne bude uzaludna, rekla je Aliona Čubaševa, majka.

Prošloga je tjedna predsjednik Zelenski potvrdio kako su u ratu do sada ubijena 32 ukrajinska i strana medijska radnika.

U napadu iz zraka na stambeno područje u Bahmutu, regija Donjeck, oko kojega su ključne prometnice za dostavu pomoći i oružja, tri su osobe ozlijeđene, a pogođeno je i vozilo hitne pomoći.

Iz Kremlja tvrde kako su "sigurni" da će separatistički proruski čelnici u Donbasu biti voljni poslušati apel Ujedinjene Kraljevine o sudbini dvojice Britanaca osuđenih na smrt zbog borbe za Ukrajinu

- Britanska nam se vlada još nije obratila. Naravno, trebaju se obratiti vlastima zemlje čiji je sud izrekao kaznu, Narodnoj Republici Donjeck. Jer, odluku nije donijela Ruska Federacija. No, zasigurno će sve ovisiti o tome da London postavi taj zahtjev. I uvjeren sam da bi ruska strana to bila spremna saslušati, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

London je do sada javno odbijao pokrenuti pitanje pomilovanja Britanaca Aidena Aslina i Shauna Pinnera, uz Marokanca Brahima Saadouna osuđeni su na smrt zbog "plaćeničke aktivnosti", s proruskom satelitskom republikom. Izravan odnos s njezinim čelnicima, mogao bi se, naime, smatrati de facto priznanjem te samoproglašene države.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!