U napadu ranjena dvojica Srba na Kosovu, Brnabić i Kurti osudili napad

06.01.2023.

20:53

Autor: Hina/HRT/A.V.

Arhivska fotografija: Napetosti na Kosovu traju od prosinca

Arhivska fotografija: Napetosti na Kosovu traju od prosinca

Foto: FLORION GOGA / PIXSELL

Dvojica Srba ozlijeđena su na jugu Kosova. Na njih se pucalo iz automobila koji je navodno vozio lokalni Albanac. Napad su najoštrije osudili i Beograd i Priština.


Ured Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju priopćio je, nakon medijskih izvješća o napadu, da su Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u petak u mjestu Gotovuša kod Štrpca kada je na njih, "bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac".

Kosovska policija priopćila je kasnije da je napadač identificiran kao A.K. (33) i uhićen, dok Beograd traži i očekuje reagiranje međunarodne zajednice.


Revoltirani Srbi su u znak prosvjeda blokirali cestu, tvrdeći da je na mladiće pucao Albanac dok su nosili badnjak, hrastovu granu koja se tradicionalno pali na Badnjak uoči pravoslavnog Božića, simbolizirajući vatru iz Betlehemske spilje.


Napad su osudili premijeri Srbije i Kosova Ana Brnabić i Albin Kurti.


Brnabić je na svom osobnom Twitter računu ocijenila da se "sustavno nasilje stalno podcjenjuje", a "ekstremizam se brzo širi" od kosovskog vodstva "na šire društvo i zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih".


Poruku je objavila uz hashtag #Kosovo* i Posljednji geto u Europi (#LastEuropeanGhetto).


- Ni za pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu sigurni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reagira i privede krivce pravdi, navela je Brnabić.


Kurti je na Facebooku, osuđujući napad potvrdio da je napadač uhićen.


- Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu, napisao je Kurti, navodeći da je "duboko zabrinut zbog njihovih ozljeda" i da im želi brz oporavak.


Kurti je, potvrdivši da je kosovska policija uhitila osumnjičenog za napad, naglasio kako se on "bez sumnje mora suočiti s pravosudnim institucijama, te da će istraga biti nastavljena dok se ne razjasne sve okolnosti čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu".


Napetosti koje su na sjeveru Kosova trajale tijekom prosinca uz blokade cesta okončane su potkraj godine, a u prvoj polovici siječnja u Beogradu i Prištini očekuju se novi posjeti dužnosnika SAD-a, EU-a, te izaslanici Francuske i Njemačke, u pokušaju da dvije strane potaknu na postizanje trajnog sporazuma o normalizaciji odnosa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!