19:46 / 09.03.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Američki paket spašavanja težak 1,9 bilijuna dolara

Javljanje Branke Slavice iz Washingtona

Javljanje Branke Slavice iz Washingtona

Foto: Ilistracija / Pixabay/HTV

Dok se Europa bori s trećim valom pandemije, u SAD-u se u posljednja 24 sata broj umrlih od COVID-a spustio ispod tisuću, prvi put nakon tri i pol mjeseca. Jedan je to od znakova usporavanja pandemije u Sjedinjenim Državama, koje bilježe i manji broj zaraženih i hospitaliziranih. U Zastupničkom domu traje rasprava o poticajnom paketu vrijednom 1,9 bilijuna dolara.

Predsjednik Joe Biden na dobrom je putu da ostvari jedno od svojih velikih predizbornih obećanja - najprije suočavanje sa zdravstvenom krizom kako bi se nakon toga pokrenulo gospodarstvo.


- U Americi se dnevno cijepi oko 2 milijuna ljudi, a plan je da se u sljedećih šest mjeseci cijepi 75 posto građana. Otvaraju se škole, a učitelji su na listama prioriteta za cijepljenje. U Zastupničkom domu traje rasprava o povijesnom paketu vrijednom gotovo dva bilijuna dolara. Bude li izglasan, velika većina Amerikanaca, među njima i zatvorenici, primit će čekove u vrijednosti od 1400 dolara, javila je iz Washingtona za Dnevnik HTV-a Branka Slavica.


- Milijarde dolara otići će saveznim državama, od kojih su neke na rubu bankrota, za ispitivanja COVID-a i raspodjelu cjepiva, dodala je.


Napominje da je prijedlog zakona već prošao u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu imaju dovoljan broj glasova te se može očekivati da predsjednik Biden potpiše zakon u sljedećih 48 sati.


- Nijedan republikanac nije podupro ovaj plan, a kritičari kažu kako velik dio paketa odlazi za projekte koji nemaju veze s pandemijom te da demokrati kupuju glasove za buduće izbore. Nezadovljni su i progresivni demokrati jer je iz plana izbačeno povećanje dnevnice na 15 dolara, kaže Slavica.

video thumb

- Senat je odobrio američki paket spašavanja. Taj će paket, kao što je istaknuo moj ugledni kolega s Djevičanskih otoka, pomoći u ostvarivanju mnogo toga sjajnog za američku djecu, obitelji i žene, izjavila je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!