U SAD-u rekordan broj slučajeva COVID-a, hospitalizacije rastu sporije

22:05 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Prosječan dnevni broj novooboljelih u SAD-u dosegnuo je u posljednjih sedam dana rekordnih 258,312, dok zdravstvene vlasti procjenjuju učinke zaraznije omikron varijante koronavirusa. Raniji rekord bio je 250.141 slučaj evidentiran u tjednu početkom siječnja. Dnevne rekorde registriralo je ovaj tjedan najmanje sedam europskih zemalja.

Do porasta je došlo u vrijeme kada brojni Amerikanci putuju zbog blagdana. Stotine letova otkazane su od Božića jer je velik broj zrakoplovnog osoblja zaražen. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nadzire 86 kruzera na kojima ima inficiranih.

I dok su podaci iz drugih zemalja pokazali da omikron izaziva blaže simptome, još je prerano da bi se zaključilo kakav je njegov utjecaj u SAD-u, rekla je u srijedu direktorica centra Rochelle Walensky. Ipak, dodala je da su unatoč porastu broja novozaraženih od 60 posto, hospitalizacije rasle samo 14 posto na 9000 dnevno, a broj smrtnih slučajeva pao sedam posto na 1100 dnevno. Diljem zemlje hospitalizirano je 76.000 ljudi, 19 posto više u zadnjih deset dana.

Centar je ovaj tjedan skratio izolaciju s deset na pet dana kako bi se ublažile posljedice manjka osoblja u bolnicama, zrakoplovima i drugim važnim službama. Države s najviše novozaraženih su New York (40.780), Kalifornija (više od 30.000), Texas (više od 17.000) i Ohio (više od 15.000).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!