Diljem svijeta omikron-varijanta postaje dominantna

12:50 / 29.12.2021.

Autor: Jelena Perleta/Podnevni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Redovi za testiranje u SAD-u

Redovi za testiranje u SAD-u

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Sjedinjene Američke Države i Francuska prijavile su najveći porast broja novih slučajeva zaraze od početka pandemije. U SAD-u više je od 300 tisuća novozaraženih, u Francuskoj gotovo 180 tisuća, što je ujedno i europski rekord. Diljem svijeta omikron-varijanta koronavirusa postaje dominantna. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ukupan broj novozaraženih porastao je za 11 posto, ali se broj umrlih smanjio za 4 posto.


Raste broj zaraženih u svim dijelovima svijeta. U Australiji bilježe rekord. Bolnički sustav odolijeva, no upaljen je crveni alarm i premijer saziva izvanredni sastanak.


- Omikron je izazov, imamo mnogo zaraženih. U bolnici je 1314 ljudi, 126 ih je na intenzivnom odjelu, a 55 na respiratoru, rekao je australski premijer Scott Morrison.


Rekordi i u mnogim dijelovima SAD-a. Veliki su redovi za testiranje.


Američka Uprava za hranu i lijekove upozorila je kako su brzi antigenski kućni testovi, koji daju rezultate u nekoliko minuta, manje osjetljivi na omikron i vjerojatnije je da će pokazati netočan negativan rezultat.


Sve je više država koje traže negativan test za ulazak u zemlju. Tako ni u Švedskoj COVID propusnica više nije dovoljna, a test ne smije biti stariji od 48 sati.


- Na tri kontrolna mjesta vratili smo stotinjak ljudi. Većina ih to mirno prihvaća, shvate da su pogriješili, kazao je švedski policijski povjerenik Mats Bergman.


Susjedna Bosna i Hercegovina ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u Europi, no situacija u tamošnjim zatvorima sasvim je drukčija. Zatvorenici izrađuju maske, a postotak cijepljenih iznimno je visok.


Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica iznio je podatak kako su najprije organizirali cijepljenje zaposlenika, a zatim i osuđenih osoba. Cijepljeno je najmanje 90 posto osuđenih osoba.


Iz Austrije stiže vijest kako će zbog omikrona samo tisuću gledatelja nazočiti bečkom Novogodišnjem koncertu. Njih 700 s kupljenim ulaznicama neće moći u dvoranu, no mjesta su im rezervirana za 2023.! 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!