Propali i sarajevski pregovori o izbornom zakonu, ipak dogovoren nastavak

10.02.2022.

12:50

Autor: Dnevnik u podne/HRT

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: HRT / HTV

Novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH koji je u četvrtak održan u Sarajevu nije doveo do konačnog dogovora no sudionici su se suglasili da razgovore ipak nastave i pokušaju riješiti ovaj problem do kraja veljače.

 Sastanak u Sarajevu organizirajli su predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, nakon što dogovor nije postignut u Neumu. Na pregovorima su bili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ali ne i predstavnici međunarodne zajednice.

"Ne dolazi u obzir brisanje nacionalnih odrednica"

Predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović je novinarima nakon sastanka koji je trajao tek nešto više od sat vremena kazao kako su potvrđena ranija stajališta pri čemu svi žele poboljšanje odnosa u Federaciji BiH a hrvatske stranke jamstva da će hrvatskim glasovima biti birani hrvatski zastupnici u Domu naroda parlamenta Federacije BiH te kako će se jedan član Predsjedništva BiH birati prvenstveno glasovima Hrvata.

- Kroz razgovor želimo doći do rješenja no nitko od Hrvata neće pristati na 'kompromis' po kojemu nećemo biti definirani u ustavu", kazao je Cvitanović potvrdivši kako ne dolazi u obzir brisanje nacionalnih odrednica uz titulu članova Predsjedništva BiH.

Moguća odgoda izbora 


Jedina stvarna novina tijekom pregovora vođenih u četvrtak bila je informacija kako je moguća odgoda izbora koji bi trebali biti održani u listopadu bude li jasno kako postoji spremnost da se konačno nađe rješenje. Moguće je da se izbori prolongiraju za studeni, eventualno prosinac, najavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Dodao je da bi to podržala međunarodna zajednica ako se vidi da su pregovarači na tragu dogovora.

Prema Izetbegovićevom tumačenju funkcionalnost Federacije BiH i dalje ostaje ključni zahtjev bošnjačke strane kao i cjelovita provedba presuda Europskog suda za ljudska prava no nije želio govoriti o potankostima novog kruga pregovora konstatirajući samo kako nema dvojbe da se jedan član Predsjedništva BiH mora birati prije svega glasovima Hrvata, ali da on istodobno mora zastupati interese države i svih ljudi koji u njoj žive.

Izetbegović: Približavanje stajališta

Istodobno se, kako je kazao, moraju ukloniti mehanizmi koji osiguravaju "stopostotne blokade" čime je aludirao na ulogu koju sada ima Dom naroda parlamenta Federacije BiH. Izetbegović smatra da se "rješenje može naći, da su se stajališta približila i da postoji dobra atmosfera u kojoj se problemi mogu riješiti. 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je novinarima kako je sastanak poslužio rezimiranju uglavnom poznatih stajališta uz mogućnost testiranja nove dvije ili tri ideje o kojima bi se trebali očitovati i pravni stručnjaci. Dodao je kako su bošnjački političari od predstavnika hrvatskog naroda ponovo dobili pojašnjenje o "crvenim crtama" koje se ne smiju prijeći.

Rješenje nije moguće bez međunarodne medijacije 

- Dijalog se mora održati, on nema alternative a dogovor je da naši timovi u narednih sedam dana zadrže intenzivnu komunikaciju i simuliraju različite (izborne) modele", kazao je Radončić. Dodao je kako vjeruje u rješenje ali da ono nije moguće bez međunarodne medijacije.

Predsjednik oporbenog Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković koji je zajedno s Radončićem bio tehnički organizator pregovora vođenih u četvrtak kazao je kako je vjerojatno bilo lakše okupiti predstavnike SAD i Rusije da razgovaraju o ukrajinskoj krizi nego političare iz BiH da pregovaraju o izbornoj reformi.

Čović uoči pregovora: Nemam problem oko riječi bojkot 

Dragan Čović
uoči početka pregovora upozorio je kako je vrijeme za dogovor praktično isteklo i da se sve mora riješiti u narednih sedam dana. Napomenuo je da će se nakon današnjih razgovora "precizno znati ima li smisla uopće dalje pregovarati. Istaknuo je kako je nakon neumskih pregovora svima jasno da odrednice poput ustavnih definicija o nacionalnom predznaku za članove Predsjedništva BiH nisu predmet rasprave i moraju ostati, a uvjet hrvatskih stranaka ostaju i dvije izborne liste za hrvatskog i bošnjačkog člana državnog vrha unutar Federacije BiH, kao i specifični dogovor o načinu biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

- Nemam problem oko riječi bojkot, kazao je Čović dodajući kako su sada sve opcije legitimne jer su rokovi za dogovore praktično odavno istekli. Na pitanje o tome kani li se u slučaju neuspjeha pregovora povući s čela HDZ BiH Čović je kazao kako će o tome odlučiti stranački sabor u svibnju 2023.. Još je jednom pravdao svoj odlazak u Banju Luku i poruku kako se RS treba očuvati, uz konstataciju kako je taj entitet ustavna realnost i to se mora poštovati. Da bi se to promijenilo, kako je dodao, "potrebna je "gruba, radikalna promjena ustava" baš kao i za uspostavu trećeg entiteta, kao i za građansku državu kakva se zagovara iz Sarajeva.

Za promjene izbornog zakona ostalo tek dva i pol mjeseca

Cilj pregovora o izbornoj reformi u BiH je osigurati provedbu pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove nacionalne pripadnosti ili mjesta prebivališta kao i presude Ustavnog suda BiH iz 2016. godine u slučaju "Ljubić" po kojoj se mora poštovati načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

Prema odredbama važećeg izbornog zakona koji i dalje sadrži brojne diskriminatorne odredbe opći izbori u BiH trebali bi biti održani prve nedjelje u listopadu a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ima obvezu raspisati ih početkom svibnja.

Za eventualne promjene izbornog zakona u parlamentu BiH tako je ostalo tek dva i pol mjeseca. Za to se mora osigurati natpolovičnu većinu zastupnika u Zastupničkom domu no za promjene ustava potrebna je potpora dvije trećine zastupnika što vladajući nemaju pa ovise o glasovima iz oporbe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!