U Sarajevu ne prestaju reakcije zbog mise za bleiburške žrtve

15.05.2020.

17:39

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Zbog mjera zaštite od koronavirusa misi će nazočiti 20 vjernika.
Sutra će u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova biti služena misa za žrtve u Bleiburgu i na križnom putu. Misu je na Bleiburškom polju trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, ali zbog pandemije to nije moguće, pa je odlučeno da se održi u Sarajevu. Ta je odluka izazvala burne reakcije.

Unatoč jasnim porukama Katoličke crkve da je sveta misa za žrtve Bleiburga i križnog puta isključivo vjerski čin molitve za duše stradalih, ne prestaju reakcije u Sarajevu.

- Sveta misa je čin ljubavi, čin Božje ljubavi prema svakom čovjeku i mi želimo upravo takvu svetu misu slaviti, dakle to nije nikakav politički čin, rekao je msgr. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Zbog mjera zaštite od koronavirusa misi će nazočiti 20 vjernika. Kardinal Puljić izrazio je zabrinutost za osobnu, ali i sigurnost vjernika, a pisao je i Svetoj Stolici.


Vinko Puljić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Zbog sigurnosnih razloga sarajevska će policija sutra ujutro od 9 sati pa sve do završetka mise zatvoriti sve prilazne ulice prema katedrali.

Stoga će protivnici održavanja mise prosvjedovati pred državnim parlamentom spominjući se, kako kažu, žrtava fašizma.

- Mi zastupamo da se crkva treba baviti crkvenim pitanjima, politika političkim, a antifašisti tradicijama antifašizma, poručuje Nijaz Skenderagić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Novinar Zlatko Tulić sjeća se prve komemoracije za žrtve Bleiburga u ratnom Sarajevu 1995.

- Taj dan, iako je još bio rat, komemorativni skup je održan u prepunom Kamernom teatru dostojanstveno i bez pljeska. Zatim se otišlo na most Drvenija s kojega je bačen vijenac za stradale na križnom putu, kaže Tulić, dopisnik Večernjeg lista iz Sarajeva.

- Priča o pritiscima na Katoličku crkvu u BiH zbog održavanja svete mise za žrtve Bleiburga je isključivo politički motivirana, kaže Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba Mostar.

Potporu kardinalu Puljiću uputio je Hrvatski narodni sabor BiH upozoravajući na neravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!