U sukobima u kompleksu džamije Al-Akse ozlijeđena 152 Palestinca

15.04.2022.

12:38

Autor: Hina/HRT/D.S.

Čišćenje džamije nakon sukoba

Čišćenje džamije nakon sukoba

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Najmanje 152 Palestinca ozlijeđena su danas u Jeruzalemu u sukobima s izraelskom interventnom policijom na području kompleksa džamije Al-Akse, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

Izraelske snage sigurnosti u stanju su pojačane pripravnosti nakon niza smrtonosnih arapskih uličnih napada širom zemlje u zadnja dva tjedna, a sukobi kod tog svetišta u Jeruzalemu nose i rizik od izazivanja šireg sukoba između Izraelaca i Palestinaca.


Kompleks Al-Akse, koji se nalazi na platou u Starom gradu koji Židovi nazivaju Brdo hrama, najosjetljivija je lokacija u tom dugogodišnjem sukobu. 


Izraelska policija priopćila je da su nakon ramazanske molitve stotine Palestinaca bacale petarde i kamenje na njihove snage i prema obližnjem Zidu plača kod kojeg se mole Židovi.


- Policija je ušla u kompleks Al-Akse kako bi rastjerala i potisnula mnoštvo i omogućila ostalim vjernicima da sigurno odu, objavila je policija, dodajući da su u sukobima ozlijeđena trojica policajaca.


Palestinci su bili ozlijeđeni uglavnom gumenim mecima, zbog batina i eksplozija šok granata, po palestinskom Crvenom polumjesecu.


Policija je privela stotine Palestinaca, objavio je na Twitteru izraelski premijer Naftali Bennett.


- Radimo na uvođenju mira, na Brdu hrama i širom Izraela. Uz to pripremamo se za bilo kakav drugi scenarij i snage sigurnosti spremne su za bilo kakvu zadaću, objavio je.


Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u vezi tih sukoba da smatra Izrael u cijelosti i izravno odgovornim za taj kriminal i njegove posljedice. 


- Potrebna je trenutačna intervencija međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo izraelsku agresiju na džamiju Al-Aksu i spriječilo da stvari izmaknu kontroli, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji vlada Zapadnom obalom. 


Hamas je također ocijenio da Izrael snosi odgovornost za posljedice. 


Ramazan se ove godine poklapa sa židovskim proslavama Pesaha.


Prošle godine tijekom ramazana izbili su noćni sukobi između Palestinaca i izraelske policije.


Prijetnje preseljenjem Palestinaca u istočnom Jeruzalemu i napadi policije na Al-Aksu izazvali su prošle godine 11-dnevni rat u Gazi u kojem je poginulo više od 250 Palestinaca u Gazi i 13 ljudi u Izraelu. 


Od ožujka ove godine, izraelske snage ubile su 29 Palestinaca u akcijama na Zapadnoj obali nakon što su Palestinci ubili 14 Izraelaca u nizu napada na izraelske gradove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!