09:51 / 25.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

U Švicarskoj 59 vojnika ima koronu, zatvorili školu

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Britanska varijanta covida-19 toliko je zarazna da je, po svemu sudeći, primorala švicarsku vojsku na zatvaranje obrazovnog centra specijaliziranog u borbi protiv - bakterioloških (bioloških), kemijskih i nuklearnih prijetnji. 

Pedeset devet vojnika bilo je pozitivno na testu na covid-19 u vojnoj školi NBC 77 u mjestu Spiez u središnjem dijelu Švicarske, a još 87 osoba moralo je u izolaciju, objavilo je ministarstvo obrane.

Škola pruža osnovna znanja vojnicima i časnicima u području nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji (NBC), stoji na njezinoj mrežnoj stranici, no sada ima samo 200 vojnika i nastava je "privremeno morala biti prekinuta".

- Srećom, nemamo nijedan težak slučaj, svi su vojnici u izolaciji i pružena im je skrb na licu mjesta, navodi ministarstvo obrane.

- Još se provodi istraga da bi se utvrdilo kako se virus mogao u toj mjeri proširiti školom, dodaje i pritom izražava zadovoljstvo što su primijenjene zaštitne mjere "omogućile da se izbjegne širenje (virusa) izvan škole".

Analizom su za sada utvrđene zaraze britanskom varijantom B.1.1.7 bolesti SARS-Cov-2, koja je zaraznija od prvog virusa koji se pojavio u Švicarskoj.


Pandemija je vrlo raširena u Švicarskoj te je savezna vlada za nekoliko tjedana produljila određena ograničenja kao što su zatvaranje barova, restorana, uključivo terase.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!