06:47 / 08.03.2020.

Autor: D.M./S.M./Hina/HRT

U svijetu više od 105.000 zaraženih koronavirusom

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Život je zbog te zaraze izgubilo 3.558 ljudi.
Dosad je u svijetu više od 105.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, podaci su američkog Sveučilišta Johns Hopkins. Život je zbog te zaraze izgubilo 3.558 ljudi.

- Italija uvodi karantenu za Lombardiju i druga područja
- Virus i turizam: "Ako potraje do svibnja, sezona će doći u pitanje"
- Dvanaest zaraženih u RH
- Urušio se hotel u Kini koji je služio kao karantena

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da će Francuska odlučno zabraniti događaje s više od 1000 sudionika, u sklopu napora da se suzbije epidemija koronavirusa. Odluka je objavljena nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost što ga je vodio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zdravstvene vlasti u kontinentalnoj Kini izvijestile su o 44 nova potvrđena slučaja zaraze tijekom subote. To je znatno manje nego dan ranije, kada ih je bilo 99. Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Kini s jučerašnjim danom doseže 80.695. Zdravstvene vlasti su izvijestile i o 27 novih smrtnih slučajeva tijekom subote, dok ih je dan ranije bilo 28. Svi oni dogodili su se u provinciji Hubei. Ukupan broj umrlih tako je dosegnuo 3.097.

Južnokorejske vlasti, pak, izvijestile su o novih 367 slučajeva zaraze u subotu, tako da ih je ukupno u toj zemlji 7.134. Po prvi put od 26. veljače ta zemlja izvijestila je o broju novih zaraženih u jednom danu manjem od 400, piše novinska agencija Yonhap. Dosad je u toj zemlji zabilježeno 50 umrlih zbog te bolesti, uglavnom kroničnih bolesnika.

Australske zdravstvene vlasti, pak, u nedjelju su izvijestile o trećem smrtnom slučaju zbog koronavirusa, a riječ je o 80-godišnjaku koji je umro u jednoj bolnici u Sydneyu. Ukupno su u toj zemlji potvrđena 74 slučaja zaraze, a zdravstvene vlasti brine rizik od mogućeg daljnjeg širenja epidemije.

U SAD-u su dosad zabilježena najmanje 434 slučaja zraze, izvijestio je NBC News, pri čemu je više od polovine saveznih država izvijestilo o zaraženima. Ukupno je dosad od koronavirusa umrlo 19 ljudi. Nekoliko američkih saveznih država proglasilo je izvanredno stanje kao odgovor na širenje epidemije, uključujući Kaliforniju, Floridu, Indianu, Kentucky, Maryland, New York, Utah i Washington.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa otkazao je sve obveze u iduća dva tjedna i ostat će u karanteni u svojoj rezidenciji nakon što je u školi, čiji su studenti prošli tjedan posjetili predsjedničku palaču, otkriven slučaj zaraze koronavirusom. U priopćenju na predsjednikovoj internetskoj stranici stoji da je takva odluka donesena iz opreza, premda ni zaraženi učenik ni njegovi kolege iz razreda nisu bili među posjetiteljima palače Belem, piše britanski Guardian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!