U svijetu više od 500 milijuna zaraženih koronavirusom

14.04.2022.

14:13

Autor: Hina/HRT

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Dnevnik / HRT

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u četvrtak je prešao 500 milijuna, po podacima Reutersa, a jako zarazna podvarijanta omikron varijante koronavirusa BA.2 bilježi skok u mnogim zemljama u Europi i Aziji.

Naglo širenje podvarijante omikrona BA.2 smatra se odgovornim za nedavno povećanje broja zaraženih u Kini te rekordne brojke u Europi. Nazvana je "nevidljivim varijantom" jer ju je teže dokazati od drugih.

Južna Koreja vodi u svijetu po dnevnom prosječnom broju novozaraženih, prijavivši više od 182.000 novozaraženih na dan, što je svaki četvrti novozaraženi u svijetu, po podacima Reutersa.

Broj novozaraženih raste u 20 od više od 240 zemalja i teritorija, uključujući Tajvan, Tajland i Butan.

Šangaj se bori s najtežom situacijom od prve pojave virusa u Wuhanu potkraj 2019. godine, s gotovo 25.000 novozaraženih.

Grad je uveo strogu karantenu, razdvaja djecu od roditelja i smješta asimptomatske pacijente zajedno sa simptomatskima.

Europa, SAD i dalje imaju puno zaraženih

Neke europske zemlje sada imaju sporiji rast broja novozaraženih ili je on čak u padu, ali Europa i dalje ima više od milijun novozaraženih svaka dva dana, po podacima Reutersa.

U Njemačkoj, sedmodnevni prosječni broj novozaraženih pao je i sada iznosi 59 posto od prethodnog vrhunca potkraj ožujka. Broj novozaraženih pada i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji, dok je u Francuskoj stabilan.

U Sjedinjenim Državama ukupni broj novozaraženih pao je jako nakon rekordnih razina u siječnju, ali širenje zaraze u dijelovima Azije i Europe izaziva zabrinutost da bi se u SAD-u mogao dogoditi novi val.

Podvarijanta omikrona BA.2, po američkim vlastima, odgovorna je za gotovo tri od četiri nova slučaja zaraze u zemlji.

Podvarijanta BA.2 čini oko 86 posto svih sekvenciranih slučajeva zaraze u svijetu, po WHO-u. Zaraznija je od podvarijanti omikrona BA.1 i BA.1.1.

Dokazi za sada sugeriraju da vjerojatno ne izaziva težu bolest.

Gotovo 64,8 posto svjetskog stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, no samo 14,8 posto u zemljama s niskim prihodima, po podacima koje je objavila online znanstvena publikacija Our World in Data.

SAD ima i dalje najviše zaraženih od početka pandemije - 80,41 milijuna, a slijede Indija s 43,04 milijuna te Brazil s 30,14 milijuna.

Od 2020., oko 37 posto zaraženih prijavljeno je u Europi, 21 posto u Aziji i 17 posto u Sjevernoj Americi.

Širom svijeta umrlo je oko 6,5 milijuna ljudi, najviše u SAD-u, a slijede Rusija te Brazil i Indija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!