U teritorijalnu obranu Ukrajine stupilo dva milijuna ljudi

24.02.2022.

10:28

Autor: Marko Stričević/Studio4/IMS/HRT

Mobilizacija u Ukrajini

Mobilizacija u Ukrajini

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Analitičari ruske Novaje gazete najavljivali su da će u slučaju vojne agresije na Ukrajinu cilj biti uvući ukrajinsku vojsku u frontalni rat oko granica regije Donbas na kojoj se nalaze odmetnute paradržave koje je Moskva priznala. Zatim se predviđaju proboji kako bi se ukrajinsku vojsku okružilo i totalno porazilo u najkraćem mogućem roku kako bi se izbjegao dugotrajan rat. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da udara pod vojnoj infrastrukturi, istaknuvši vojne aerodrome, i sustave protuzračne obrane. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je objavio: "Poštovani građani Ukrajine, jutros je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio specijalnu vojnu akciju u Donbasu, Rusija je izvršila udar na vašu vojnu strukturu i naše graničare, graničarske divizije u mnogim gradovima čule su se eksplozije. Uveli smo izvanredno stanje. Prije minutu imao sam telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. SAD je već počeo prikupljati međunarodnu pomoć. Mi djelujemo, vojska djeluje, cijeli sigurnosni i obrambeni sektor djeluju. Nemojte paničariti, spremni smo na sve. Danas je potrebna smirenost svakog od vas. Ako možete, ostanite kod kuće. Slava Ukrajini!”

Putin je demokratski izabrane ukrajinske vlasti nazvao neonacističkom huntom i pozvao ukrajinske vojnike da polože oružje.

Cilj mu je demilitarizacija zemlje od 45 milijuna ljudi, promjena vlasti u Kijevu i osvajanje novih teritorija međunarodno priznate države.

Ukrajinske vlasti su najavile da su spremne za rat protiv agresora koji je proteklih dana otvoreno poručio da Ukrajina nema povijesno pravo na postojanje kao država.

Pored regularne vojske, u teritorijalnu obranu Ukrajine je, prema ruskim vojnim analitičarima, stupilo dva milijuna ljudi. Proteklih su se mjeseci uvježbavale i razne paravojske.

Odjekuju snažne eksplozije u Harkivu i više ukrajinskih gradova od istoka do juga zemlje.

Ukrajinske vlasti zasad nisu potvrdile informacije o desantnom napadu ruske mornarice na Odessu, najveći ukrajinski grad na Crnom moru, kao i na Azovskom moru gdje se nalazi grad Mariupolj, jedna od najvjerojatnijih meta za rusko osvajanje teritorija. 

Pogledajte prilog: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!