U Ukrajinu vraćeno 385 djece deportirane u Rusiju

11.08.2023.

13:47

Autor: HRT/D.M./Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: Odeta Valuziene / Shuterstock

Ukupno 385 ukrajinske djece deportirane u Rusiju do sada su vratile njihove obitelji, prema brojci koju je u petak potvrdila udruga SOS Dječje selo koja sudjeluje u repatrijaciji.

- SOS Dječje selo podržava roditelje tako što ponekad stavlja na raspolaganje financijska sredstva ili im pomaže u planiranju plana puta, rekla je glasnogovornica organizacije Anna Radl za AFP.

U Ukrajinu je do sada vraćeno ukupno 385 deportirane djece, od kojih 84 uz pomoć SOS Dječjeg sela i njihovih partnerskih organizacija, priopćila je ta nevladina organizacija, jedna od tri aktera koja djeluju na ovom polju.

- Često su sama djeca ta koja zovu u pomoć, primjerice putem društvenih mreža, a ponekad nam stanovnici okupiranih područja daju naznake, napisala je u četvrtak organizacija sa sjedištem u Innsbrucku. Ona osposobljava socijalne radnike i psihologe kako bi mogli pružiti ciljanu podršku maloljetnicima i njihovim obiteljima.

Međunarodni kazneni sud izdao je u ožujku nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnog zločina "ilegalne deportacije" djece. Prema službenim brojkama iz Kijeva, radi se o njih više od 19.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!