20:00 / 20.04.2022.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Globalne krize nitko nije pošteđen, cijene rastu, osjeća se inflacija

Proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke

Proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke

Foto: HTV / HRT

U jeku globalne krize koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu u Washingtonu počinje proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke, a sastaju se i ministri financija i guverneri središnjih banaka najrazvijenijih zemalja G20. Rat na istoku Europe ima velik utjecaj na svjetsko gospodarstvo. MMF je smanjio prognozu globalnog rasta za ovu godinu, a za Hrvatsku je procjena rasta i više nego prepolovljena. Hoće li i što u vezi s tim poduzeti najmoćnije svjetske financijske institucije? 


MMF i Svjetska banka daju dijagnozu globalnog gospodarstva i nacionalnih ekonomija i propisuju lijekove, javila je Branka Slavica iz Washingtona.

MMF je smanjio prognozu gospodarskog rasta za 143 zemlje svijeta u ovoj i sljedećoj godini. Procjenjuje da će gospodarski rast biti 3,6 %, pod uvjetom da se rat iz Ukrajine ne prelije na okolne zemlje i da Rusiji ne budu uvedene nove sankcije u području energetike.

- Što se tiče odgovora svjetskih financijskih institucija na ono što se događa u Ukrajini, MMF je osigurao 1,5 milijardi dolara pomoći, Svjetska banka 700 milijardi, osnovan je fond od milijarde dolara za pomoć ostalim zemljama pogođenima krizom, izvijestila je Slavica.

Gospodarska kriza uzrokovana i pandemijom i ratom pogađa sve zemlje, nitko nije izuzet, cijene rastu, osjeća se inflacija. MMF je smanjio prognoze gospodarskog rasta za Hrvatsku za ovu godinu - 2,7%, procjenjuju i inflaciju od 5,9%, a dobra je vijest što su za 2023. prognoze za Hrvatsku gospodarski rast od 4%.

Rusija je uzorkovala velike potrese na globalnom gospodarstvu invazijom na Ukrajinu, no bez obzira na to, ruski ministar financija virtualno sudjeluje na sastancima G20. Zapadne zemlje ignorirat će njegov govor, a čelnica  MMF-a Kristalina Georgieva poručuje - suradnja je i u ovim trenucima potrebna.

- Globalni oporavak već je izgubio zamah prije rata u Ukrajini dijelom zbog poremećaja povezanih s omikron-varijantom koronavirusa. U siječnju smo smanjili svoju prognozu globalnog rasta na 4,4 % za 2020. Od tada su se izgledi pogoršali uglavnom zbog rata i njegovih posljedica. Inflacija i svjetski poremećaji u lancima opskrbe utječu na aktivnosti. Kao posljedica toga predviđat ćemo daljnje smanjenje globalnog rasta za 2022. i 2023. Nasreću, za većinu zemalja prognoze će i dalje ostati u pozitivnom, kazala je.

video thumb

Francuska i SAD protiv sudjelovanja Rusije na sastancima G20

Sjedinjene Države i Francuska izrazile su nezadovoljstvo zbog sudjelovanja zamjenika ruskog ministra financija Timura Maksimova na sastanku G20.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da ne odobrava prisustvo Rusije na sastanku, dok je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pozvala Maksimova da ruskim čelnicima prenese jasnu poruku - da okončaju rat u Ukrajini, rekao je izvor upoznat sa sastankom.

Drugi izvor potvrdio je fizičko sudjelovanje Maksimova. Sjedinjene Države pozvale su na isključenje Rusije iz skupine 20 velikih gospodarstava.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je svog ruskog kolegu da ne sudjeluje u srijedu na sastanku s ministrima financija iz 20 najvećih gospodarskih sila.

- Zahtijevamo da Rusija odmah prekine svoju vojnu akciju i tražimo od Rusije da se suzdrži od sudjelovanja na sastancima G20. Rat nije kompatibilan s međunarodnom suradnjom, rekao je na virtualnom sastanku.

Napustio je sastanak prije nego što je govorio njegov ruski kolega, rekao je dužnosnik ministarstva financija, dodajući da je Le Maire posebno mislio na sastanak u utorak.

Dužnosnik je dodao da je njegovu poruku podijelilo još nekoliko ministara financija skupine G7.

Zapadne zemlje već su u utorak najavile da pripremaju koordinirano napuštanje dvorane i druge diplomatske prosvjedne poteze protiv ruske invazije na Ukrajinu na samitu G20.

No dok neke zapadne prijestolnice tvrde da ruska operacija znači da bi ta zemlja trebala biti isključena iz globalnih sastanaka, takvo mišljenje ne dijele sve članice skupine G20, među njima i Kina.

- Tijekom sastanka i poslije, sigurno ćemo odaslati snažnu poruku i nećemo biti jedini, rekao je izvor iz njemačke vlade i optužio Rusiju da je počela sukob koji je izazvao globalnu spiralu rasta cijena hrane i energenata.

Odvojeno, Međunarodni monetarni fond srezao je prognoze za globalni ekonomski rast zbog rata u Ukrajini i upozorio da je inflacija već postojeća opasnost za mnoge zemlje.

I francuski i njemački dužnosnik rekli su da neće biti priopćenja nakon sastanka koji je, da nije bilo rata, trebao biti mjesto rasprave o stanju globalnoga gospodarstva i koordiniranju cjepiva i drugih svjetskih napora za suzbijanje pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!