U Zapadnoj Australiji izvanredno stanje zbog poplava

07.01.2023.

07:08

Autor: HINA/HRT/A.S.

Najgore je pogođeno u gradiću Fitzroy Crossing

Najgore je pogođeno u gradiću Fitzroy Crossing

Foto: Callum Lamond / Reuters

Australski premijer Anthony Albanese kazao je  da je njegova vlada spremna pružiti bilo kakvu pomoć koja je potrebna stanovnicima savezne države Zapadna Australija nakon što su rekordne poplave izolirale tamošnje zajednice.

Tropski ciklon Ellie donio je obilnu kišu na zapadni dio kontinenta, obuhvativši područje gotovo tri puta veće od Ujedinjenog Kraljevstva.

Među najgore pogođenim lokacijama je Fitzroy Crossing, gradić od 1300 stanovnika, gdje su se potrebne zalihe dopremale helikopterom, s obzirom da je zbog poplava bio odsječen od ostalih gradova u regiji.

Vlada predvođena Laburistima konstruktivno surađuje s vlastima u Zapadnoj Australiji na saniranju posljedica u regiji s malom gustoćom naseljenosti, rekao je premijer Albanese.

- Ove poplave imaju razarajući učinak na mnoge od zajednica koje ovdje žive i koje će teško ovo podnijeti, a resursa nema dovoljno, izjavio je premijer novinarima u Geelongu, saveznoj državi Victoria.

- Moja vlada stoji n araspolganju, spremna je omogućiti bilo kakvu pomoć koje je potrebna, dodao je.

Prema informacijama civilnih službi Zapadne Australije, nacionalne obrambene snage pomažu poplavom pogođenim stanovnicima te ih pomoću helikoptera odvode na sigurnija mjesta.

Australski meteorološki zavod izvijestio je da na kontinentu više nema loših vremenskih uvjeta, ali će se nastavljau pratiti situaciju, a ako bude potrebno, izdat će daljnja upozorenja.

Izvanredno stanje na sjeverozapadu zemlje dolazi nakon čestih poplava na istoku Australije u posljednje dvije godine Neke su regije od prošle godine pretrpjele četiri velike krize s poplavama izazvne obilnim oborinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!