Kina dopušta kućnu izolaciju, budi nadu u ublažavanje mjera

01.12.2022.

10:57

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nada u ublažavanje mjera

Nada u ublažavanje mjera

Foto: Thomas Peter / Reuters

Kina će dopustiti da neki covid pozitivni slučajevi ostanu u izolaciji kod kuće, pod određenim uvjetima, među dodatnim mjerama koje će biti objavljene sljedećih dana, rekla su dva izvora, što budi nadu da bi Kina mogla ublažiti mjera politike "nultog covida".

Neće svim pozitivnim slučajevima bezuvjetno biti dopuštena izolacija kod kuće, rekao je jedan od izvora za Reuters u četvrtak, dodajući da će trudnice, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima ispunjavati uvjete za kućnu izolaciju.


Bliskim kontaktima oboljelih također će biti dopuštena izolacija kod kuće ako kućno okružje ispunjava određene uvjete, rekli su izvori. Vlasti će također pojačati antigenske testove na novi koronavirus i smanjiti učestalost masovnog testiranja.


Radi se o prvim naznakama da bi kineske vlasti mogle ublažiti strogu politiku oko covida, nakon vala prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja i za više sloboda, piše AFP.


Pristup Kine virusu suočava se s "novim okolnostima i novim zadaćama", zahvaljujući manje opasnoj varijanti omikronu i napretku u cijepljenju, rekla je zamjenica premijera Sun Chunlan, u govoru Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC) u srijedu.


U utorak je Peking odlučio ubrzati cijepljenje starijih osoba koje je po njemu još nedovoljno. Središnja figura u kineskoj strategiji borbe s pandemijom, zamjenica premijera Sun nije spominjala politiku "nultog covida", prema onome što je objavila državna agencija Nova Kina.


To budi nadu da će ta strategija, koja već tri godine remeti svakodnevni život Kineza i gospodarstvo zemlje, uskoro ublažiti, ocjenjuju agencije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!