Zastupnika Amessa ubio je terorist 'spavač'

16.10.2021.

07:21

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Ubojstvo zastupnika

Ubojstvo zastupnika

Foto: HTV / HRT

Britanska policija nazvala je umorstvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je ubijen nožem terorističkim činom. To je ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih dužnosnika u Velikoj Britaniji. Više puta je izboden u metodističkoj crkvi u blizini Londona gdje je primao svoje birače. Uhićen je 25-godišnji britanski državljanin somalijskog podrijetla zbog sumnje u ubojstvo. Na mjestu ubojstva danas je bio i premijer Boris Johnson.

Riječ je o trećem napadu na britanske parlamentarce u posljednjih desetak godina. 

Elizabeta Gojan
javila se iz Londona i podsjetila da je 2016. ubijena laburistička zastupnica Jo Cox, a 2010. Stephen Timms, laburistički zastupnik, izboden je nožem u uredu svoje izborne jedinice. Nakon što se oporavio vratio se izravnom susretu s biračima, rekavši da je za to biran. 

Ubojstvo zastupnika Davida Amessa povezuje se s islamističkim terorizmom, ne spominje se ime počinitelja ovog zločina, on je u pritvoru u Essexu. Za sada se vjeruje da je on djelovao kao "spavač". Policija provodi istrage kako bi se utvrdilo s kim je bio povezan. Šef policije u Essexu zamolio je sve koji imaju ikakva saznanja o ubojstvu da im se jave.

Policija je kontaktirala svih 650 zastupnika kako bi vidjela primaju li kakve prijetnje. Iznad parlamenta cijelo vrijeme nadlijeću policijski helikopteri.

Bijes i ogorčenje u Velikoj Britaniji glavna su reakcija nakon ubojstva. Vjeruje se da je napadnuta britanska demokracija.

Odajući počast svom stranačkom kolegi, premijer Boris Johnson rekao je da je Amess bio izvrstan dužnosnik i prijatelj. Kazao je da je u šoku zbog ubojstva Amessa, nakon 40 godina služenja Essexu i Ujedinjenoj Kraljevini. 

- David je strastveno vjerovao u ovu zemlju i njezinu budućnost, poručio je.

Sir David, veteran torijevaca, otac je petero djece, četiri kćeri i sina. Bio je žučni euroskeptik i borio se za prava potlačenih, bolesnih siromašnih te za prava ugnjetavanih životinja.

 Johnson se sada, uz lavinu katastrofa zbog pandemije, brexita, zatvaranja ključnih tvrtki, suočava se i s ubojstvima zastupnika, javila je Gojan iz Londona.

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi brexiter, nekoliko je puta izboden malo poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, istočno od Londona, gdje se susreo sa svojim biračima.

Odmah nakon napada na licu mjesta je uhićen 25-godišnjak zbog sumnje u ubojstvo.

Nekoliko britanskih medija izvijestilo je da je riječ o britanskom državljaninu somalijskog podrijetla.

"Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom", navodi se u priopćenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao ozljedama unatoč brzoj intervenciji spasilačkih službi i pronađen je nož, rekla je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

- Šokirana sam, potpuno šokirana. Mislim da je to užasno i veoma tužno. Nisam poznavala Davida osobno, ali imam osobne razloge da donesem ovo cvijeće jer je pomogao mojem sinu. Uvijek je bio nasmijan, uvijek je imao vremena za obične ljude, kazala je Michelle Smith iz Leigh-on-Sea.

Pauline Talbo
ističe da ova situacija sve veoma zabrinjava, ali da je očito da državni službenici moraju dobiti veću zaštitu.

- Na ulici ima toliko opasnih ljudi koji ih žele ozlijediti. To je strašno, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!