Na zahtjev Hrvatske uhićen Fikret Abdić

30.09.2021.

09:56

Autor: HRT/Hina

Fikret Abdić

Fikret Abdić

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su Fikreta Abdića nakon što je za njim Interpol, na zahtjev Hrvatske, raspisao međunarodnu tjeralicu. Abdić, koji trenutačno obnaša dužnost načelnika općine Velika Kladuša u BiH, priveden je u regionalni ured SIPA-e u Banjoj Luci kako bi bio ispitan.

- Privodimo vas na zahtjev Interpola Zagreb, a Sud BiH odlučit će što će s vama biti, kazao je Abdiću pripadnik SIPA-e na snimci koju je na mrežne stranice postavila Laburistička stranka čiji je Abdić formalni čelnik. Policijski djelatnik pročitao je obrazloženje po kojemu hrvatsko pravosuđe tereti Abdića za kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti, za što je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Nakon kaznene obrade u policiji Abdić će biti predan Sudu BiH koji treba odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj, čije državljanstvo ima.

BiH: Abdićeva kćer tvrdi da joj otac nije uhićen, žali se na stalne progone

Kćer Fikreta Abdića ustvrdila je kako njen otac u BiH nema status uhićenika te kako on nastavlja obavljati dužnost načelnika Velike Kladuše unatoč činjenici da je za njim raspisana Interpolova tjeralica po zahtjevu hrvatskog pravosuđa.

- Najbitnije je da je on ovoga jutra došao na posao, kazala je Elvira Abdić Jelenović u video izjavi koju je postavila na društvenim mrežama.

Potvrdila je kako su policajci iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) sinoć došli u obiteljsku kuću u Velikoj Kladuši u kojoj živi Abdić i tamo mu uručili nalog za privođenje koji je za njim raspisan temeljem činjenice da ga Hrvatska traži zbog kaznenog djela zloporabe službenog položaja i ovlasti za koje je propisana kazna do deset godina zatvora.

Uz hrvatsko, Abdić ima i državljanstvo BiH, no ono automatski štiti od izručenja samo u predmetima ratnih zločina.

Elvira Abdić Jelenović rekla je kako njen otac nije želio dragovoljno otići na policiju bez odvjetnika, a da njima nije jasno za što ga se zapravo tereti. Potužila se kako je cijela obitelj Abdić žrtva neutemeljenih sudskih progona i medijske hajke koja se protiv njih vodi u tri države odnos o u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

- Predlažem ovim državama da se dogovore gdje bi mi trebali biti i gdje ćemo voditi sve ove sudske sporove, kazala je Abdić Jelenović dodajući kako je jako zanima što će biti objavljeno u hrvatskoj javnosti o cijelom ovom slučaju.

Tjeralica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna, a zatim je, nakon što novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također ga se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Abdić je 2002. na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina. Nakon izdržavanja kazne otišao je u BiH i ondje se ponovno politički angažirao pobijedivši na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!