Uhićen Jack Teixeira, krivac za objavljivanje tajnih dokumenata

13.04.2023.

Zadnja izmjena 22:27

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/P.F./HRT

Uhićen Jack Teixeira

Uhićen Jack Teixeira

Foto: WCVB-TV via ABC / REUTERS

Američki FBI uhitio je zaposlenika Nacionalne garde zračnih snaga Massachussetsa kojeg se sumnjiči da je objavio na desetke povjerljivih dokumenata Pentagona. Dvadesetjednogodišnji Jack Teixeira još je u veljači na gejmerskoj mreži Discord počeo objavljivati obavještajne podatke o ratu u Ukrajini, ali i osjetljive dokumente vezane za američke saveznike i Kinu.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je FBI uhitio Jacka Teixeiru (21) u vezi s istragom navodnog neovlaštenog uklanjanja, zadržavanja i prijenosa povjerljivih nacionalnih obrambenih informacija.

FBI je objavio da su njihovi agenti uhitili muškarca i da pretražuju njegovo boravište u North Dightonu u Massachusettsu.

Video snimke koje se vrte na televizijskim kanalima prikazuju teško naoružane policajce u Massachusettsu kako u automobil prate mladića u sivoj majici i jarko crvenim kratkim hlačama. 

Uhićenje Jacka Teixeire

Uhićenje Jacka Teixeire

Foto: WCVB-TV via ABC / Reuters

Curenja su bila namjeran, kriminalan čin, objavio je Pentagon.

Za objavu povjerljivih dokumenata Pentagona sumnjiči se 21-godišnji Jack Teixeira, zaposlenik obavještajnog odjela Zračne nacionalne garde iz države Massachussets, službe koja osigurava letove. Nakon objave identiteta u New York Timesu, ispred njegove kuće u gradiću Dightonu pojavile su se policijske snage u velikom broju.

- Ministarstvo neprekidno radi s drugim agencijama kako bismo bolje razumjeli razmjere i utjecaj curenja dokumenata. Vrlo smo ograničeni u tome što možemo reći o ovoj istrazi koju provodi Ministarstvo pravosuđa, ali i o sadržaju tih dokumenata, izjavio je Pat Ryder, glasnogovornik Ministarstva obrane SAD-a.

Neki od najosjetljivijih dokumenata navodno se tiču snage i nedostataka ukrajinske vojske te informacija vezanih uz američke saveznike uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

The Washington Post donosi snimku intervjua s anonimnim maloljetnim članom gejmerske mreže Discord. On potvrđuje da je tajne materijale objavio jedan od sudionika, najstariji među njima.

- Postao sam svjestan tih dokumenata prije šest ili možda osam mjeseci. Bio sam na Discordovu serveru s imenom Doug Sager Central. I ondje je te klasificirane dokumente postavio korisnik kojeg zovem "OG". U početku su bili naslovljeni "Ukrajina protiv Rusije", ali onda su se pojavili obavještajni podaci o svemu i svačemu, rekao je član internet skupine "Discord group".

Intervjuirani srednjoškolac očito iznimno cijeni osobu koju je nazvao "OG", što je u slengu skraćenica od originalni gangster - netko s velikim autoritetom.

- On nije ni ruski ni ukrajinski operativac. Mogu reći da uopće nije sa istoka. Tvrdnje da je on ruski operativac ili da je za Ruse, kategorično tvrdim, nisu točne. On nije zainteresiran pomagati stranim agencijama u napadu na SAD ili druge države. On je mlad, karizmatičan čovjek koji voli prirodu, boga, koji voli pucati i utrkivati se automobilom, naveo je član internet skupine "Discord group".

Famozni OG volio je oružje i želio je da svi članovi skupine budu dobro naoružani i pobožni. Nije bio neprijateljski raspoložen prema vladi SAD-a, ali imao je desničarska stajališta, tvrdi dalje mladić u intervjuu za Washington Post.

Američki dužnosnici smatraju da SAD-u nije učinjena velika šteta objavom dokumenata.

- Nisam zabrinut zbog sadržaja koji je iscurio, zabrinut sam što se to uopće dogodilo. Ali tu nema ničega trenutačno aktualnog, za što bih smatrao da ima neke posljedice, izjavio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Stručnjaci i dalje nagađaju o pravoj prirodi i pozadini objave tih dokumenata počevši od toga da je riječ o velikoj neugodi za SAD i njegovu obavještajnu zajednicu, posebno jer je dokument više od mjesec dana bio na internetu, ali i o mogućoj kontraobavještajnoj igri Washingtona kako bi pokazao koliko je ruska obavještajna zajednica probijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!