Washington Post: Iza curenja podataka SAD-a je mladić, pobornik naoružanja

13.04.2023.

11:38

Autor: HRT/V.G./Hina

 Iza curenja podataka SAD-a stoji mladić koji je pobornik naoružanja

Iza curenja podataka SAD-a stoji mladić koji je pobornik naoružanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Osoba koja je objavila povjerljive dokumente SAD-a je pobornik oružja u dvadesetim godinama koji je radio u vojnoj bazi, izvijestio je u srijedu Washington Post, citirajući njegove kolege iz chat grupe.

Osoba u pitanju je na internetskoj platformi Discord podijelila povjerljive informacije, između ostalog o američkim planovima za Ukrajinu, svojoj grupi sastavljenoj od dvadesetak muškaraca koji dijele "zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu", piše Post.

Američki medij svoje izvješće temelji na razgovorima s dva anonimna člana grupe na Discordu, platformi koja je ranije u srijedu priopćila da surađuje s policijom.

Američko ministarstvo pravosuđa prošli je tjedan pokrenulo kaznenu istragu nakon što mu je Pentagon uputio slučaj. Procjenjuje se da je riječ o možda najštetnijoj objavi povjerljivih podataka u posljednjih nekoliko godina.

Osoba nosi nadimak OG, što je kratica za 'originalnog gangstera'. Jedan od izvora opisao ga je kao osobu u ranim ili srednjim 20-ima na kojeg su se drugi članovi ugledali.

- On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Istreniran je. Otprilike sve što možete očekivati iz nekakvog ludog filma, rekao je jedan maloljetan član grupe koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, uz dopuštenje majke.

Fotografije postavljene na Discord proširile su se i na druge platforme poput 4chana, Twittera i aplikacije Telegram.

Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a i ministarstvo pravosuđa istražuju to curenje kako bi procijenili kolika je šteta za nacionalnu sigurnost i odnose sa saveznicima i drugim zemljama, uključujući samu Ukrajinu, piše Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!