Uhićen Sam Bankman-Fried, bivši direktor FTX-a

13.12.2022.

09:51

Autor: Vijesti/HRT/R.S.

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried

Foto: HTV / HRT

Policija na Bahamima uhitila je Sama Bankman-Frieda, koji je osnovao i vodio sada propalu mjenjačnicu kriptovaluta FTX. Bila je to druga najveća kriptoburza na svijetu, trgovala je s oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno. 11. studenog FTX je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što su korisnici povukli 6 milijardi dolara s platforme u tri dana. 


Sam Bankman-Fried uhićen je na zahtjev američkih vlasti na temelju zapečaćene optužnice. Policija na Bahamima objavila je da je riječ o financijskom prekršaju.


- Kada službeni zahtjev za izručenje bude podnesen, Bahami ga namjeravaju odmah staviti u postupak u skladu sa zakonom Bahama i svojim ugovornim obvezama sa Sjedinjenim Državama. Zajednički interes Bahama i Sjedinjenih Država je utvrđivanje odgovornost svih pojedinaca povezanih s FTX-om koji su možda izdali povjerenje javnosti i prekršili zakon, navodi se u priopćenju Ureda državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Bahama.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!