10:24 / 12.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Uhićen zbog prijetnji Hrvatima u Vojvodini

Prijetnje nakon zahtjeva za hrvatskim jezikom

Prijetnje nakon zahtjeva za hrvatskim jezikom

Foto: Marko Mrkonjic / PIXELL

Srbijanska policija uhitila je muškarca zbog sumnje da je prijetio predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), nakon zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu uporabu, objavila je Radiotelevizija Srbije. Uhićen je K.T. (40) iz Subotice i u pritvoru će zasad biti 48 sati.


Sumnja se kako je uhićeni prije četiri dana na privatni profil predsjednice HNV-a Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja, navodi televizija RTS pozivajući se na priopćenje lokalne policije.

Vodstvo hrvatske manjine je ranije ovoga tjedna izvijestilo kako je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali i kako će ih "pobiti automatom". Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je od srbijanskih vlasti da otkriju pošiljatelje i da ih se uhiti.


Eskalacija prijetnji nakon zahtjeva za uporabu hrvatskog jezika


Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u četvrtak poslalo službenom Beogradu prosvjednu notu, izražavajući zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu.

Prijetnje su krenule nakon što se pojavila inicijativa da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u gradu Subotici u Vojvodini.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik te se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Po uzoru na načelo pozitivne diskriminacije koju za jezik gradska vlast u Subotici uvodi za Bunjevce ne-Hrvate, čelnici DSHV-a i HNV-a zatražili su od predsjednika Srbije i državnih tijela da se hrvatski jezik uvede u službenu uporabu u Somboru, Apatinu, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!