Trojica Hrvata uhićena zbog ilegalnog pokušaja unošenja radioaktivnog predmeta

07.03.2023.

Zadnja izmjena 20:14

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Prije tri dana srpska policija uhitila je trojicu Hrvata na graničnom prijelazu Bezdan, zbog ilegalnog pokušaja unošenja radioaktivnog predmeta u Hrvatsku. 

Naime, poznato je da su granični prijelazi opremljeni uređajima koji prate i detektiraju povišene razine radijacije i na taj način je trojac otkriven.

- U subotu oko 20.30 u autu njemačkih registarskih oznaka u prtljažniku, u prostoru gdje se drži rezervni kotač, pronađena je radioaktivna glava gromobrana, rekao je HRT-ov novinar Marin Ćurić.

Istaknuo je kako je devet carinika i policajaca, koji su pretraživali vozilo, upućeno na preventivni pregled u somborsku bolnicu.

- Kod njih nisu uočeni nikakvi simptomi zračenja. A mjerila su pokazala da ni vozilo, ni okoliš nisu kontaminirani, rekao je Ćurić.

Inače, tih starih gromobrana smo se u Hrvatskoj počeli rješavati još prije ulaska u EU, a prema pisanju srpskih medija u Srbiji ih još ima 570 na javnim ustanovama, poljoprivrednim objektima i stambenim zgradama.

Trojicu Hrvata tereti se za kazneno djelo skladištenja opasne tvari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!