07:19 / 24.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ujedinjeno Kraljevstvo će osigurati Ukrajini 6000 projektila

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Peter Cziborra / REUTERS

Britanija će Ukrajini osigurati oko 6000 novih obrambenih projektila i gotovo 30 milijuna funti (40 milijuna dolara) za potporu BBC-jevu izvješćivanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

Britanski premijer Boris Johnson objavit će novi paket potpore u četvrtak na sastancima čelnika NATO-a i G7, istodobno nagovještćujući spremnost za daljnjim jačanjem ukrajinskih obrambenih sposobnosti, priopćio je njegov ured u srijedu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo će surađivati s našim saveznicima na jačanju vojne i gospodarske potpore Ukrajini, jačajući njihovu obranu dok preokrenu tok u ovoj borbi, rekao je Johnson.

- Međunarodna zajednica se suočava s izborom. Možemo održati plamen slobode živim u Ukrajini ili riskirati da se ugasi diljem Europe i svijeta. Kao dio paketa, UK će osigurati 6000 projektila i 25 milijuna funta novčane potpore za ukrajinsku vojsku. Također će osigurati 4,1 milijun funta za BBC World Service za potporu uslugama na ukrajinskom i ruskom jeziku te u borbi protiv dezinformacija, naglasio je.

Britanija je priopćila da će uz novu obvezu osigurati do 10.000 projektila i da dodatna sredstva dolaze uz 400 milijuna funta namijenjenih humanitarnoj i gospodarskoj pomoći.

Očekuje se da će summit NATO-a u četvrtak u Bruxellesu otključati dodatnu pomoć Kijevu, uključujući opremu koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!