19:30 / 23.03.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Aščić: Ukrajinska vojska neće se lako predati

Javljanje iz Lavova

Javljanje iz Lavova

Foto: HTV / HRT

U Lavovu je i dalje ekipa Hrvatske radiotelevizije. Lavov je zasad pošteđen ruskih napada, ali zato su razaranja brojnih ukrajinskih gradova sve veća, a žestoke borbe vode se na istoku zemlje te oko Kijeva. Za Dnevnik HTV-a javio se Miro Aščić.

U Lavovu danas nije oglašena nijedna uzbuna, grad manje-više normalno funkcionira, rekao je Miro Aščić u Dnevniku.

Ali, zato su uzbune oglašavane u Kijevu, jer je ruska vojska izvela razoran napad na Irpinj, sjeverozapadno od Kijeva koji već 28. dan ne uspijeva osvojiti, ali ga je uspjela uništiti.

Najveće bitke vode se na području Donecke i Luganske oblasti, posebice u gradu Mariupolju. Ruska vojska danas je dala ukrajinskim borcima u gradu da ga napuste do ponoći, u protivnom iz njega neće ni izaći.

Dojam je da se ruskim vlastima žuri zauzeti sve gradove na području Donecke i Luganske oblasti jer je Rusija obje samoproglašene narodne republike priznala u njihovim administrativnim granicama i čini se kako taj novoosvojeni teritorij ne planira vratiti ukrajinskoj državi.

Ukrajinska vojska grčevito se bori za svaki grad, nije to više ona ista vojska iz 2014. koja je bila loše naoružana, loše organizirana i demoralizirana.

Kako teško ide napredak ruske vojske, pokazuje se na primjeru grada Volnovakha u Doneckoj oblasti sa samo 20-ak tisuća stanovnika, za koji je ruskim snagama trebalo pet dana da ga osvoje.

Ruske snage sporo napreduju, ali se koriste najsofisticiranijim i najrazornijim oružjem kojim uništavaju ukrajinsku vojnu infrastrukturu, a imaju i premoć u zraku, neprestano bombardiraju ukrajinske položaje.

Koliko će se ta prevlast odraziti na stanje na terenu, ostaje vidjeti, ali sigurno je da se ukrajinska vojska neće lako predati. U teritorijalnu obranu prijavilo se 100.000 ljudi, što dovoljno govori o moralu Ukrajinaca.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!