Ukrajina i Rusija gomilaju vojsku na granici, u jeku krize incident u tvornici oružja

27.01.2022.

11:17

Autor: HRT

Arhivska fotografija, 26.1. 2022.

Arhivska fotografija, 26.1. 2022.

Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

Sjedinjene Američke Države odbacile su zahtjev Rusije da se Ukrajini zabrani ulazak u NATO, zbog upozorenja da bi Rusija mogla izvesti invaziju na svog susjeda. 

Državni tajnik Antony Blinken dao je Rusiji službeni odgovor na njezine zahtjeve za rješavanjem ukrajinske krize. Rekao je da Rusiji nudi "ozbiljan diplomatski put naprijed, ako Rusija to izabere".

- Nastavit ćemo politiku otvorenih vrata. To su odluke koje donosi NATO kao savez, nije nešto što bi SAD učinio jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata i to je naše opredjeljenje - poručio je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će njegova zemlja proučiti odgovor Blinkena, dostavljen u koordinaciji s NATO-om.

Pokolj u Ukrajini

U jeku krize, dogodio se incident u ukrajinskoj tvornici oružja. Vojnik ukrajinske Nacionalne garde pucao je na zaštitare iz zasad nepoznatog razloga. U napadu je ubijeno pet osoba, a ranjeno još pet. Incident se dogodio u Dnjepru u tvornici raketnih motora tijekom izdavanja oružja, navodi se u priopćenju ukrajinske policije koja traga za odbjeglim vojnikom

Gomilanje vojske i oružja na granici

U međuvremenu Ukrajina i Rusija nastavljaju gomilati vojsku i oružje na granici. U Kijev je iz SAD-a stigla treća pošiljka vojne pomoći - ovaj put protu-tenkovske rakete Javelin. U slučaju ruske agresije SAD najavljuje nove gospodarske sankcije Moskvi.


Putin je, pak, uputio borbene zrakoplove u Bjelorusiju na vojnu vježbu uz ukrajinsku granicu. Vojne vježbe provodi i 20-ak ruskih bojnih brodova u Crnom moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!