12:55 / 27.01.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Kremlj: Ima prostora za razgovor, no nema puno za optimizam

Kremlj s velikom zabrinutošću prati američke poteze oko Ukrajine

Kremlj s velikom zabrinutošću prati američke poteze oko Ukrajine

Foto: Maxim Zmeyev / REUTERS

Kremlj je objavio kako vidi da ima prostora za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali kako je posve jasno da Washington u pisanom odgovoru Moskvi nije uvažio glavne sigurnosne zahtjeve Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva neće žuriti s donošenjem zaključaka nakon što je SAD u srijedu službeno odgovorio na njihove prijedloge izmjena posthladnoratovskih sigurnosnih aranžmana u Europi.


Uspoređujući napetosti na kontinentu s Hladnim ratom, Peskov je rekao da će Moskvi trebati vremena da razmotri američke odgovore.


Dodao je da je u interesu i Moskve i Washingtona nastavak dijaloga, no napomenuo je kako primjedbe SAD-a i NATO-a o neprihvatljivosti glavnih ruskih zahtjeva ne ostavljaju puno prostora za optimizam.


- Na temelju onoga što su jučer rekli naši kolege, potpuno je jasno da po pitanju glavnih kategorija navedenih u tim nacrtima dokumenata ne možemo reći da su naša mišljenja uzeta u obzir ili da je iskazana spremnost da se naše zabrinutosti uzmu u obzir. No, nećemo žuriti sa zaključcima, izjavio je Peskov. 


Odvojeno od toga, najviši ruski diplomat Sergej Lavrov rekao je kako postoji nada da se započne ozbiljan dijalog, ali samo o sporednim pitanjima, objavile su ruske novinske agencije.


- Predsjednik Vladimir Putin odlučit će o idućim koracima Rusije s obzirom na pisane odgovore SAD-a i NATO-a koji su uručeni u srijedu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!