Ukrajina i Macron uputili sućut zbog smrti novinara AFP-a blizu Bahmuta

10.05.2023.

00:19

Autor: V.K./HRT/Hina

 Arman Soldin

Arman Soldin

Foto: AFP@TWITTER / via REUTERS

Ukrajinsko ministarstvo obrane uputilo je u utorak "iskrenu sućut" u povodu smrti novinara agencije France Pressea, Armana Soldina koji je ubijen u raketnom napadu blizu Bahmuta, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je istaknuo njegovu "hrabrost" rekavši da "suosjeća s boli njegove obitelji i svih kolega".

- Izražavamo iskrenu sućut obitelji i kolegama, napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru, dodajući da je "posvetio život upoznavanju svijeta s istinom".

Emmanuel Macron je odao priznanje "hrabrosti" novinara AFP-a Armana Soldina koji je u utorak ubijen u raketnom napadu na istoku Ukrajine, rekavši da suosjeća s "boli njegove obitelji i svih kolega".

- Novinar agencije France Pressea, naš sunarodnjak Arman Soldin, ubijen je u Ukrajini. Hrabro, od samog početka sukoba bio je na bojišnici kako bi se upoznao s činjenicama. Kako bi nas informirao, napisao je francuski predsjednik na Twitteru.

- Njegova "tragična smrt" koja se dogodila "dok je izvještavao o ratu u Ukrajini, podsjeća nas na hrabrost svih novinara koji se izlažu opasnosti da bi nas informirali, reagirala je francuska premijerka Elisabeth Borne.

Raketni napad se dogodio tijekom poslijepodneva u okolici Časiv Jara, blizu Bahmuta koji je svakodnevno na meti ruskih napada.

Arman Soldin (32), francuski državljanin rođen u Bosni i Hercegovini, bio je zajedno s četvero kolega koji su neozlijeđeni. Bili su s ukrajinskim vojnicima kada su zahvaćeni raketnim napadom.

Zastupnici svih skupina u Narodnoj skupštini u utorak navečer pljeskom su odali počast ubijenom novinaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!