Europa danas ponovno brani mir, sigurnost i demokraciju

09.05.2023.

20:00

Autor: HRT/IMS

Jasna Paro: Dan Europe i u znaku ukrajinske zastave

Jasna Paro: Dan Europe i u znaku ukrajinske zastave

Foto: HTV / HRT

Na Dan Europe, o značenju toga dana danas, kada Ukrajina ima status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te  stanju i budućnosti te  desetljećima stare zajednice država za Dnevnik HTV-a u osvrtu iz Bruxellesa govorila je HTV-ova dopisnica Jasna Paro. - U Bruxellesu se danas obilježava 73. obljetnica otkako je Robert Schuman, u tada potpuno porušenoj Europi iznio ideju o stvaranju jedne nadnacionalne zajednice kojom bi se obvezale europske ekonomije tako da je svaki mogući rat u Europi ne samo nezamisliv, već i materijalno nemoguć. Ta ideja danas, s ratom u Ukrajini i kada ponovno gledamo jednu gotovo potpuno porušenu zemlju, aktualnija je nego ikada, kazala je u uvodu Jasna Paro.


Dodala je kako zato nije čudno da se uz europske zastave danas, 9. svibnja viore i ukrajinske zastave, da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Kijevu, možda simbolično, ali sa snažnom političkim porukama i obećanjima, kao i da se na plenarnoj sjednici  Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravlja o Ukrajini, o kojoj govori Olaf Scholz u svojem govoru o budućnosti Europe. 


- On je rekao da Europa mora postati otvorenija i mora preuzeti odgovornost i za događaje izvan njezinih granica te da se dobrobit Europe ne može odvojiti od dobrobiti njezinog susjedstva i dobrobiti drugih dijelova svijeta, podsjetila je na govor njemačkog kancelara. 


Proširenje EU-a kao geopolitički imperativ


- Što se proširenja Unije tiče, ono je kao najsnažniji vanjskopolitički instrument EU-a, ruskom agresijom protiv Ukrajine zapravo postalo geopolitički imperativ. To smo vidjeli i po brzini kojom su i Ukrajina, ali i preostale zemlje zapadnog Balkana dobile kandidatski status. Hoće li se i onaj tehnički dio tog procesa proširenja ubrzavati, to je i dalje otvoreno pitanje, rekla je. 


- Ono što je danas najvažnije, a što smo čuli i u Kijevu i u Strasbourgu i ovdje u Bruxellesu, jest da je Europa ponovno u situaciji da brani mir, sigurnost i demokraciju, kazala je i najavila izjave predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole i njemačkog kancelara Scholza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!