15:29 / 27.02.2022.

Autor: HRT

Ukrajina i Rusija pregovarat će na ukrajinsko-bjeloruskoj granici

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Foto: Nikolay Petrov / BelTA/REUTERS

Agencije javljaju da je ukrajinski predsjednik Zelenski, nakon razgovora s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom, potvrdio da će se ukrajinska delegacija sastati s ruskom na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Prvi pregovori otkako je Rusija prošli tjedan pokrenula invaziju na Ukrajinu održat će se bez preduvjeta i rezultat su telefonskog razgovora Zelenskog i bjeloruskog predsjednika Lukašenka, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika. Zasad nije objavljeno kada bi se oni trebali održati.

U Ivano-Frankivsku i Lavovu sinoć su se oglasile sirene i građani su zbog ruskih aviona završili u skloništima. 

- Nisu se jutros oglasile sirene u Lavovu, ali je sve veće uvjerenje da će napasti i Lavov. Rusija bi mogla početi s neselektivnim raspoređivanjem oružja na području nastanjenom civilima. Prema dostupnim podacima UN-a, 64 civila su poginula, njih više od 200 je ranjeno, stotine kuća su uništene, srušeni su mostovi, neki ne mogu nabavljati ni osnovne namirnice. Relativan mir koji vlada ovdje u Lavovu mogao bi uskoro prestati. Grad se priprema i za najgori scenarij, naime, padne li Kijev, ruske snage mogle bi krenuti i prema zapadu i ondje vrlo lako početi s invazijom. Na bakomatima se stvaraju redovi, nestaje novca, nestaje hrane, gradske ceste zakrčene su automobilima, javila je, među ostalim, Elizabeta Gojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!