Ukrajina imenovala novog glavnog istražitelja za suzbijanje korupcije

06.03.2023.

14:55

Autor: HRT/Hina

Ukrajinska zastava

Ukrajinska zastava

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ukrajina je imenovala novog glavnog istražitelja za suzbijanje korupcije, zaključivši višemjesečni proces koji su zapadni saveznici pozorno pratili razmatrajući slanje daljnje pomoći Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

Ukrajina je u lipnju prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u, četiri mjeseca nakon početka ruske invazije. EU traži od Kijeva da prioritetno suzbija korupciju želi li joj pristupiti i smatra imenovanje novog direktora Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU) važnim korakom u tom smjeru.

Semen Krivonos, dosadašnji šef Državne inspekcije za arhitekturu i urbano planiranje, izabran je na mandat od sedam godina. NABU je jedno od nekoliko tijela osnovanih zadnjih godina u svrhu borbe protiv korupcije.

- Naš tim predan je načelu nulte tolerancije prema korupciji i podržavanju institucija za borbu protiv korupcije, rekao je premijer Denis Šmihal na izvanrednom sastanku kabineta na kojem je potvrđeno njegovo imenovanje.

Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja po Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. NABU pokreće istrage o sumnjivim slučajevima korupcije, zajedno s Uredom posebnog tužitelja za suzbijanje korupcije, i slučajeve šalje Visokom sudu za suzbijanje korupcije.

Agencija je rekla da je u drugoj polovici prošle godine izdala više službenih zaključaka o sumnji u korupciju, čak 149, nego u cijeloj 2021. ili 2020. godini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!