Ukrajina ispunila 2 od 7 uvjeta za početak pregovora u EU

19.06.2023.

21:21

Autor: HTV/IMS/B.B.B.

Ilustracija, ukrajinska zastava u Europskom parlamentu

Ilustracija, ukrajinska zastava u Europskom parlamentu

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

U izvješću Europske unije ovaj tjedan će biti navedeno da je Ukrajina ispunila dva od sedam uvjeta za početak pregovora, rekla su dva EU izvora, dok je Europska komisija odlučila istaknuti napredak unatoč ratnom stanju uzrokovanom ruskom agresijom.

U izrazito simboličnom potezu, EU je zajamčila formalni status zemlje kandidatkinje prije godinu dana - četiri mjeseca nakon što je Rusija napala zemlju uslijed njezinih nastojanja da nastavi s integracijom sa Zapadom.

No Europska unija postavila je sedam uvjeta- uključujući i onaj o pravosudnoj reformi i zaustavljanju endemske korupcije - kako bi pokrenula pristupne pregovore. Ukrajina je zatražila da pregovori počnu ove godine.

Izvješće Europske unije prekretnica je u tome procesu, za koji se pristaše brzog ukrajinskog pristupa Europskoj uniji nadaju da će kulminirati odlukom 27 članica u prosincu o početku pregovora s Kijevom.

Dva viša EU dužnosnika koja su upoznata s izvješćem, još neobjavljenom za javnost, rekli su da je Ukrajina zasad ispunila dva kriterija. Jedan od dužnosnika rekao je da se ta dva kriterija odnose na pravnu reformu i zakon o medijima, te je dodao da je fokus bio na pozitivnim pomacima.

- Postoji napredak. Izvješće će biti umjereno pozitivno, rekla je osoba koja je govorila pod uvjetom anonimnosti. 

- Ne radi se o uljepšavanju stvarnosti, nego o prepoznavanju napretka, mogu se imenovati istaknuti antikorupcijski slučajevi, na primjer.

Borba s korupcijom


Ukrajina je proteklih mjeseci riješila nekoliko slučajeva korupcije na visokim razinama, uključujući i zatvaranje čelne osobe Vrhovnog suda zbog navodnih 2.7 milijuna dolara mita.

Osim strožih nastojanja da se kazni korupcija, među drugim kriterijima su reforme ukrajinskog Ustavnog suda i policije, mjere protiv pranja novca, kao i zakoni obuzdavanja oligarha i zaštite prava nacionalnih manjina.

Izvješće, opisano je kao trenutna nadopuna prije službenije procjene u listopadu, najprije će ići u ruke 27 nacionalnih izaslanika u srijedu u Bruxellesu, a potom i ministrima vanjskih poslova EU-a kad se u četvrtak sastanu u Stockholmu.

27 zemalja članica imat će posljednju riječ hoće li i kad će otvoriti pristupne pregovore s Kijevom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!