Ukrajina izložena novim ruskim raketnim napadima, Europa zabrinuta zbog opskrbe plinom

26.07.2022.

20:38

Autor: Sanja Gvozdanović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Tkachenko / REUTERS

Dok je Ukrajina izložena novim ruskim raketnim napadima - Europa se suočava s daljnjim pritiskom zbog krize u opskrbi plinom. Ruski Gazprom poručio je da će joj ponovno smanjiti dotok kroz plinovod Sjeverni tok 1. I to, na tek petinu njegova kapaciteta.


Ruski napadi na ukrajinske regije na jugu - Mikolajiv i Odesu te Doneck na istoku zemlje. Ukrajinska vojska objavljuje snimke posljedica napada ruskog zrakoplovstva na sela u priobalju odeske regije. Lokalni dužnosnici kažu - gađana su civilna područja i željeznički most u selu Zatoka koji jug regije povezuje s ostatkom zemlje.

- U Mikolajivskoj regiji uništen je raketni sustav protuzračne obrane. Uništena je i radarska postaja američke proizvodnje u Narodnoj Republici Doneck te osam skladišta oružja i streljiva, istaknuo je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.  

Za subotnji napad na luku u Odesi Rusi su prvo tvrdili da nisu odgovorni, a zatim su rekli da im je cilj bio ratni brod i skladište protubrodskih raketa. Britanski vojni obavještajci kažu kako nema dokaza da su te mete bile na mjestu koje su pogodili ruski projektili. 

Pripreme za provedbu sporazuma o otvaranju koridora za izvoz žitarica iz triju ukrajinskih luka nisu stale. 

- Očekujemo da prvi brodovi krenu za nekoliko dana. Zajednički koordinacijski centar uskoro će objaviti detaljnu proceduru za brodove, rekao je Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a.  

Europu suočenu s energetskom krizom neće podijeliti nestašica plina, za koju je odgovorna Rusija, rekla je njemačka šefica diplomacije.

- Moramo biti spremni na to da će ovaj rat, koji Rusija vodi vrlo okrutno, onako kako nitko drugi ne bi, trajati mjesecima, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Zbog rata Europa kažnjava Rusiju sankcijama, a one kompliciraju rad Sjevernog toka 1, ponavlja Moskva. Kad je u lipnju smanjila protok plina prema Njemačkoj na 40 posto kapaciteta, rekli su da je razlog turbina koju Kanada zbog sankcija nije vratila nakon servisa. Od sutra će Gazprom smanjiti opskrbu plinom Europi na samo 20 posto od ukupnog kapaciteta. 

- Na vijestima sam vidio kako je činjenica da Gazprom mora osigurati održavanje još jedne turbine izazvala galamu. Još jedna izvanredna sjednica Europske unije o energentima. Zasigurno će se čuti uvrede na račun Gazproma, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Sjedinjene Države postale su najveći izvoznik ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Gotovo 70 posto izvezle su u Europu koja je u šest mjeseci ove godine kupila više američkoga plina nego tijekom cijele protekle godine. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!