Iz Britanije se vratila u Ukrajinu da spasi obitelj: "Pobijedit ćemo"

18.03.2022.

08:42

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/B.A./HRT

Oleksandra Dovzhyk

Oleksandra Dovzhyk

Foto: HTV / HRT

Oleksandra Dovzhyk mlada je Ukrajinka iz Zaporižje, grada poznatog po nuklearnoj elektrani koju su u ratu zauzele ruske snage. Već osam godina živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali odlučila je otići u Ukrajinu, u Lavov, kako bi organizirala evakuaciju bližnjih. U tom je gradu s njom razgovarala naša novinarka Zrinka Grancarić.

- Na početku eskalacije počelo je djelovati kao da će se rat proširiti. Shvatila sam da bi mi bilo doista teško sjediti na kauču u Londonu i gledati vijesti na ekranu mobitela. Bila sam i zabrinuta za svoju obitelj i prijatelje, kaže Dovzhyk.


Kaže da je Lavov, koji se nalazi 80-ak km od poljske granice, najsigurnije mjesto u Ukrajini. Odande je počela organizirati evakuaciju svoje obitelji i prijatelja. Govori nam kako su njezini roditelji otišli iz Zaporižja i 28 sati automobilom išli kroz Ukrajinu da bi stigli u Lavov, a sada su na sigurnom u Njemačkoj. U Zaporižju i dalje ima rodbinu, uključujući baku i djeda, koji ne namjeravaju otići.


- Noći provode u skloništima i uz noseće zidove u stanu, kaže Dovzhyk.


Ističe da dolazi iz obitelji koja govori ruski jezik.


- Što ne znači da se identificiramo kao Rusi. Identificiramo se kao Ukrajinci i nismo tražili da nas ruska vojska oslobodi ni na koji način, kaže Dovzhyk.


- Moja majka sada govori ukrajinski, moj otac i dalje govori ruski. Ja s oboma razgovaram na ukrajinskom. Većina Ukrajinaca govori oba jezika, ali većina nas se prebacuje na ukrajinski jer ne želimo koristiti jezik okupatora, dodaje.


Pitamo je ima li prijatelja Rusa.


- Imala sam prijatelje Ruse prije 2014., prije nego što je Rusija anektirala Krim i izvršila invaziju na istoku zemlje. Više ne razgovaramo, nitko se nije javio ili me kontaktirao kad se dogodila ova invazija punog opsega, kaže Dovzhyk.


Smatra da se, da je reakcija Zapada i ukrajinskih saveznika 2014. godine bila snažna kao i sada, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov režim ne bi usudili izvršiti ovu invaziju. Kaže da je očekivala da će se nešto dogoditi, ali mislila je da će invazija biti ograničena samo na istočne dijelove Ukrajine. Stoga ju je iznenadilo da su krenuli na Kijev i zapad zemlje.


- Osjećam se vrlo ljutito i osjećam ljubav prema ovoj zemlji. Već znam kako će završiti - našom pobjedom. Želim doživjeti taj dan i početi ponovnu izgradnju Ukrajine što je prije moguće, kaže Dovzhyk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!