Ukrajina: napali smo na Krimu; Rusi niječu da su napadnuti

10.08.2022.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/P.F./HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Tomas Ragina / Shutterstock

Još nije potpuno jasno što je uzrok snažnih eksplozija na Krimu. Ukrajina je danas potvrdila da je odgovorna za napad u ruskoj vojnoj bazi kod mjesta Novofedorivke, oko 200 kilometara od bojišnice. S druge strane, Moskva tvrdi da nije riječ o napadu, nego da je eksplodiralo streljivo u skladištu. Istodobno, ruske snage opet su izvele veliki napad blizu nuklearne elektrane Zaporižja.

Još traju nejasnoće vezano uz to što je i kako izazvalo snažne eksplozije jučer u ruskoj zračnoj bazi na okupiranom Krimu. Ukrajinci sada službeno tvrde da su napad izvele njihove specijalne snage.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je da je baza granatirana, kažu da je eksplodiralo streljivo i da ni jedan zrakoplov nije oštećen. Ruska vojska nabraja svoje navodne nove uspjehe, tri oborena ukrajinska zrakoplova u mikolajivskoj regiji, te sedam raketa HIMARS u hersonskoj oblasti.

Protekle noći najmanje 13 osoba ubijeno je u ruskom napadu kada je ispaljeno 80 raketnih projektila na dva naseljena mjesta, udaljena samo desetak kilometara od goleme nuklearne elektrane Zaporižja, koja leži na suprotnoj obali rijeke Dnjepar. Pogođeno je 20-ak stambenih zgrada, dvije škole i više javnih objekata, potvrdio je guverner oblasti.

Zemlje skupine G7 pozvale su Rusiju da odmah napusti nuklearnu elektranu Zaporižja i vrati je ukrajinskim vlastima. Upozorile su da djelovanje ruske vojske oko postrojenja - znatno povećava rizik od nuklearnog incidenta. Rusija je, pak, zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem bi se raspravljalo o situaciji u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Mikolajiv je danima pod napadima. Stanovnici i tisuće izbjeglica, preživljavaju u gradu s vidljivim ožiljcima rata. Tu je jedna od ključnih crta obrane. Na jumbo plakatu piše: "Herson - pokret otpora, partizani sve vide"!

U Mikolajivu nedostaje svega, u redovima se čeka ne samo hrana nego i voda.

Rusko ministarstvo obrane organiziralo je posjet stranih novinara dijelovima luhanske oblasti, koje nazivaju "oslobođenima". Da bi prikazali normalizaciju života, odveli su ih u rudnike ugljena i tvornicu maslaca, koja, ironično, radi na strojevima doniranima iz SAD-a. No rudarenje postaje sve teže, neka okna su potopljena, a glavni problem je mobilizacija. 

U Moskvi je jutros pretražen dom bivše novinarke Marine Ovsjanikove. Ona je postala poznata kada je u ožujku prošetala televizijskim studiom s proturatnim transparentom. Do tada urednica na Prvom kanalu, inače rođena u Ukrajini, napušta radno mjesto, nakon čega je više puta privođena i ukupno prekršajno kažnjavana s 120.000 rubalja ili blizu 2000 eura zbog "širenja neistina o ruskoj vojsci". Po novoj optužnici prema kaznenom zakonu donesenom nakon invazije na Ukrajinu, Ovsjanikovoj prijeti do 15 godina zatvora. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!