21:44 / 11.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ukrajina poriče da ima laboratorije s biološkim oružjem; Biden upozorava Rusiju

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se se danas na zahtjev Rusije kako bi razgovarali o tvrdnjama Moskve o laboratorijima kemijskog i biološkog oružja u Ukrajini koje podupiru Sjedinjene Američke Države. Ruske optužbe Kijev ali i Washington, oštro poriču.  Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da će Rusija "skupo platiti" ako upotrijebi kemijsko oružje u Ukrajini, rekavši također kako želi izbjeći izravnu konfrontaciju NATO-a i Moskve jer bi ona izazvala Treći svjetski rat.- Ukrajina nema program za razvoj biološkog oružja. U Ukrajini ne postoje laboratoriji za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države, nema ih ni na ruskoj granici, ni bilo gdje drugdje, kazala je Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri UN-u.

video thumb

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da će Rusija "skupo platiti ako upotrijebi kemijsko oružje" u ratu protiv Ukrajine. Odbio je dati informacije koje američke obavještajne službe imaju o tom pitanju.

Zapad brine da bi Moskva mogla koristiti kemijsko oružje u Ukrajini. Rusija pak optužuje Washington i Kijev da imaju laboratorije za proizvodnju biološkog oružja u Ukrajini, što su dvije zemlje odbacile.

Ujedinjeni narodi rekli su da ne znaju za postojanje bilo kakvog programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik UN-a za razoružanje pred Vijećem sigurnosti. 

Amerikanci sumnjiče Rusiju da širi laži kako bi "optužila druge za ono što sama misli učiniti".

Biden je rekao da je SAD već uputio Ukrajini protutenkovsko naoružanje i obrambene sustave sposobne srušiti avione i helikoptere. Ali je naglasio da bi "izravni sukob između NATO-a i Rusije bio Treći svjetski rat i to je nešto što moramo izbjeći pod svaku cijenu".

"Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini", naglasio je, dodajući da rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine "nikada neće biti pobjedonosan".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!