Ukrajina ograničila civilne letove u svom zračnom prostoru

24.02.2022.

05:28

Autor: HRT/Hina/REUTERS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ukrajina je noćas priopćila da je ograničila civilne letove u svom zračnom prostoru zbog "potencijalne opasnosti" i to ograničenje vrijedi do 23:59, osim ako se ne produži.

Let El Al-a iz Tel Aviva u Toronto iznenadno je skrenuo iz ukrajinskog zračnog prostora otprilike u vrijeme kada je izdana obavijest zrakoplovcima, vidjelo se na web stranici za praćenje letova FlightRadar24.

Više letova Polish Airlinesa iz Varšave za Kijev također se vratilo u Varšavu otprilike u isto vrijeme. Dogodilo se to nakon što je Safe Airspace, postavljen je za pružanje informacija o sigurnosti zračnih prijevoznika nakon što je let MH17 Malaysia Airlinesa oboren iznad istočne Ukrajine 2014., povećao razinu rizika.

"Bez obzira na stvarna kretanja ruskih snaga u Ukrajinu, razina napetosti i neizvjesnosti u Ukrajini sada je ekstremna", objavio je Safe Airspace na svojoj web stranici.

Također je upozorio na mogućnost kibernetičkog napada na ukrajinsku kontrolu zračnog prometa.

Rusija je prethodno zatvorila dio zračnog prostora u regiji Rostov.

Prije toga Sjedinjene Države, Italija, Kanada, Francuska i Britanija savjetovale su svojim zračnim prijevoznicima da izbjegavaju zračni prostor iznad istočne Ukrajine i Krima.

Njemačka Lufthansa od ponedjeljka je zaustavila letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već obustavio letove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!