Ukrajina planira preimenovati ulice povezane s Rusijom

27.04.2022.

22:33

Autor: HRT/Hina/J.L.

Rušenje spomenika u Kijevu

Rušenje spomenika u Kijevu

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu.


Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je priopćilo je da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje.

Na popisu je središnji trg nazvan po književniku iz 19. stoljeća Lavu Tolstoju i ulica Rusko Bajkalsko jezero. Ondje se našla i cesta nazvana po Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, bliskom ruskom savezniku.

Od ukrajinske neovisnosti 1991., imena nekih gradova su promijenjena kako bi se izbrisalo naslijeđe omraženih sovjetskih dužnosnika. Neki dužnosnici sada žele ukloniti imena ruskih autora, pjesnika i planinskih lanaca.

Gradonačelnik istočnog grada Harkiva Ihor Terehov rekao je da će, čim završi rat s Rusijom, gradskom vijeću podnijeti prijedlog zakona o preimenovanju mjesta povezanih s Rusijom.

"I bez ovih imena bit će previše ožiljaka koji će nas još dugo podsjećati na to kakav je susjed na našim istočnim i sjevernim granicama", napisao je Terehov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

Guverner regije Černihiv predložio je da se ulice ili trgovi u glavnom gradu regije imenuju po 1. tenkovskoj brigadi.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošli tjedan protiv uklanjanja baš svega što je povezano s Rusijom.

Navodeći kao primjer Nikolaja Gogolja, ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini, rekao je da neke ličnosti.pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!