Razaranja u Ukrajini ne prestaju

27.04.2022.

19:12

Autor: Elizabeta Gojan/T.V./Dnevnik/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruske snage nastavile su napade na ukrajinske postrojbe na istoku zemlje, u bitci za Donbas koja bi mogla potrajati jako dugo. Ukrajinske elitne jedinice na tom su području ukopane još od 2014. i sve su bolje opskrbljene oružjem koje stiže sa zapada. Još se ne zna što će biti s velikim brojem civila koji su, zajedno s pripadnicima pukovnije Azov i ukrajinskim marincima, opkoljeni u podzemnim skloništima čeličane Azovstalj u razorenom Mariupolju. Rusi su objavili da su raketama Kalibr uništili skladište u Zaporižju u kojem su, tvrde, bile velike količine oružja iz SAD-a i zapadnih zemalja. Istodobno, u ruskom gradu Belgorodu, oko 40 km sjeverno od ukrajinske granice, rano jutros čulo se više eksplozija nakon kojih je planuo velik požar u skladištu streljiva. Uzrok nije poznat, a Rusija je nedavno optužila Ukrajinu za napad helikopterima na to područje.

Crvena boja krvi, dječja odjeća i igračke - simboli za djecu zatočenu pod zemljom unutar postrojenja čeličane Azovstalj. Supruge vojnika iz bojne Azov, posljednjih branitelja osvojenog Mariupolja prosvjeduju i mole svjetske čelnike da spase njihove najdraže.

- Pozivamo svjetsku zajednicu i svjetske čelnike da postanu jamci i pošalju svoje predstavnike koji će osigurati zeleni koridor za naše ukrajinske ratnike i civile kako bi izašli iz Mariupolja, iz čeličane Azovstalj. U podrumu Azovstalja mnogo je ranjenih vojnika koji umiru od sepse. Ponestaje im lijekova, ponestaje im zaliha hrane. Ali još uvijek postoji mogućnost za njihov spas diplomatskim putem, poručila je Julia, supruga borca ukrajinske bojne Azov.

Ruske snage nastavljaju napadati golemi kompleks čeličane Azovstalj u koju su se sklonili posljednji ukrajinski borci koji su branili Mariupolj, ali i gotovo tisuću civila

- Na mariupoljskom pravcu neprijatelj napada snažnom vatrom i blokira naše postrojbe na području čeličane Azovstalj. U samom gradu, okupatori nastavljaju provoditi mjere filtriranja prema civilnom stanovništvu, rekao je Oleksandr Štupun, glasnogovornik Glanog stožera oružanih snafa Ukrajine.

Iz grada još uvijek ne uspijeva evakuacija preostalih više od 100 tisuća civila.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je s brodova u Crnome moru projektilima Kalibr pogođeno skladište oružja u regiji Zaporižja, u kojem je navodno oružje iz Sjedinjenih Država i europskih zemalja poslano Ukrajini kao pomoć.

Ukrajinski, pak, dužnosnik potvrdio je kako su na jugu ruske snage zauzele dijelove regije Zaporižja i Mikolajiv, kao i dio regija Harkiv i Donjeck, istočno od Kijeva.

Stambene četvrti Mikolajiva, prema lokalnim vlastima, višekratno se napadaju kasetnim bombama. Međunarodna ih je zajednica proglasila ilegalnima, ali ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisale ugovor o zabrani uporabe kasetnog streljiva.

- Bio je to snažan udarni val. Moj muž i ja smo bili iza tih vrata, i pod snagom pritiska bačeni smo na tlo. Osjećamo samo čisti strah. Hvala Bogu da smo živi. To je najvažnije, ističe Natalija, stanovnica Mikolajiva.

Nakon što su ruske vojne snage objavile da su, kako oni tvrde, "oslobodili" cijelu Hersonsku regiju, na ulicama samog grada Hersona prosvjednici. Uz ukrajinske zastave i natpise "Dolazite u moju kuću nepozvani!" - uzvikuju "Saldo odlazi!"

Volodimir Saldo, bivši je gradonačelnik Hersona kojeg je Moskva ponovno imenovala. Ruska je vojska prosvjednike rastjerala silom, suzavcem, bilo je i ozlijeđenih.

Trenutačno, Zapad je ujedinjen oko obrane Ukrajine. Pruža ekonomsku i vojnu potporu. No, koji je dugoročni cilj? Prestanak neprijateljstava, naravno. Ali, mora li Rusija biti poražena? I mora li Ukrajina pobijediti? Kako bi poraz i pobjeda izgledali u praksi?

- Nastavljamo pojačavati pritisak na Putina kroz sankcije, podupiremo, koliko god možemo, vojnom opremom i drugom pomoći Ukrajince, činimo najviše što možemo kako bismo zaustavili Putinovo ponašanje. Razgovarao s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda. Okupljamo zemlje da podrže istragu, ne samo zato što želimo vidjeti pravdu za sve ratne zločine, želimo poslati i poruku odvraćanja tim zapovjednicima na terenu kako bi znali da će, počine li ratne zločine, završiti iza rešetaka, rekao je Dominic Raab, zamjenik premijera Ujedinjene Kraljevine.

Što znači propast Vladimira Putina? Iako se svi slažu da treba zaštiti narod Ukrajine, ne misle svi da zbog toga treba zamijeniti režim u Moskvi. Oni koji, kao SAD, drže da Rusiju treba toliko oslabiti kako više nikada ne bi mogla pokrenuti ovakvu invaziju, mogli bi to postići ciljanim sankcijana na ruski obrambeni sektor. Ili bi mogli dati Ukrajini dovoljno sredstava da ona uništi značajan dio ruskih vojnih snaga.

- Intervenira li netko izvana u našu specijalnu vojnu operaciju, stvorit će za nas neprihvatljive strateške prijetnje, i treba znati da će naš odgovor na protuudare biti trenutačan, brz. Imamo sve instrumente kojima se nitko ne bi mogao pohvaliti. Nećemo se time hvaliti, poručio je Putin.

Svi saveznici možda ne dijele iste ambicije, zbog straha da bi predsjednik Putin mogao iskoristiti retoriku - tvrdnjama da Zapad doista predstavlja egzistencijalnu prijetnju Rusiji.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!