Ukrajina pokrenula protuofenzivu; Moskva na tri dana zatvara Sjeverni tok 1

30.08.2022.

19:47

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Harkiv

Harkiv

Foto: Viktoriia Yakymenko / Reuters

Ukrajina je objavila da je počela s dugoočekivanom protuofenzivom na jugu. Kijev ističe da su već prvog dana protuofenzive kod Hersona oslobođena četiri naselja. Moskva je pak tu vojnu akciju odmah ocijenila kao propali pokušaj.


Ukrajinska vojska tvrdi da je probila rusku obranu na nekoliko područja u okupiranoj Hersonskoj oblasti. Borbe se vode na njezinim rubovima, na jugu u blizini grada Hersona, te sjeverno uz granicu sa susjednim regijama. Ukrajinci kažu da Rusima nanose gubitke.

- Najvažnije vijesti tek dolaze. U ovom trenutku borbe još traju i zbog toga ne možemo dati više informacija, kaže Natalija Humenjuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva jug ukrajinske vojske.

Rusi su Herson zauzeli na početku rata i jedini je veliki grad koji je u njihovim rukama. Objavili su danas da je pokušaj ukrajinskog protuudara neslavno propao.

O djelovanju ruske nacionalne garde na bojištu njezin čelnik govorio je predsjedniku Putinu.

- Naše snage održavaju red i zakon te uspostavljaju mir na teritorijima Narodne Republike Doneck i Luhansk te u regijama Zaporižja i Herson. Neposredno sudjelujemo u borbenim aktivnostima, poručuje Viktor Zolotov, čelnik Nacionalne garde Rusije.

Ukrajinski predsjednik Zelenski sinoć izrijekom nije spomenuo protuofenzivu na jugu zemlje.

- Naše oružane snage, obavještajna služba, naša obrana - rade svoj posao. Siguran sam da svi razumijete što se događa, za što se borimo i čemu težimo. Ukrajina vraća svoje, ističe Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Siguran sam da svi razumijete što se događa, za što se borimo... Ukrajina vraća svoje.

Volodimir Zelenski

O daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini na neformalnom sastanku u Pragu razgovaraju ministri obrane Europske unije.

Šefovi diplomacije pokušat će pronaći zajedničko stajalište o zahtjevu nekih članica da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Uniju.

- Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći dobro rješenje - pri čemu će se uzeti u obzir opravdana zabrinutost naših baltičkih susjeda koji graniče s Rusijom i naša stajališta, a da pritom ne kažnjavamo one koji imaju hrabrosti ustati protiv tog režima, kaže Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Europska komisija Ukrajini će donirati 5 i pol milijuna tableta kalijeva jodida zbog straha da bi borbe na području nuklearne elektrane Zaporižja mogle izazvati nuklearnu katastrofu.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju stigli su u Kijev.

Rusija ponovno optužuje ukrajinske snage za napade na nuklearnu elektranu Zaporižja.

- Presreli smo četiri bespilotne letjelice. Jedna je pala na krov zgrade u kojoj je uskladišteno nuklearno gorivo proizvedeno u SAD-u i kruti radioaktivni otpad. Uz to, u blizini te zgrade eksplodirale su dvije granate koje je ispalilo ukrajinsko topništvo, kaže Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Američka privatna tvrtka Maxar Technologies objavila je satelitske slike snimljene jučer na kojima se vide rupe na krovu zgrade u blizini reaktora. Rusi tvrde da je razina radijacije u postrojenju normalna. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!