Ukrajina, poligon koji je promijenio budućnost ratovanja

22.02.2023.

20:18

Autor: HRT/D.M./Hina

Moderno ratovanje, ilustracija

Moderno ratovanje, ilustracija

Foto: Andrey VP / Shutterstock

Tenkovi i rovovski rat u Ukrajini možda se čini staromodnim, ali američki stručnjaci kažu da je pružio strateški uvid u buduće potencijalne sukobe od Bliskog istoka do Tajvana.

Umjetna inteligencija


Ukrajina je bila test za "fuziju senzora", trianguliranje različitih izvora informacija kako bi se stvorila potpunija slika bojnog polja, rekao je Stephen Biddle, stručnjak za obranu sa Sveučilišta Columbia.

Američka tvrtka Palantir opskrbila je Kijev alatima umjetne inteligencije koji razvrstavaju gigabajte podataka kako bi pomogli zapovjednicima u razumijevanju rata u stvarnom vremenu poput kretanja ruskih vojnika, položaja i meta.

Autonomni dronovi koji napadaju sami


U Ukrajini se ratuje dronovima u punom kapacitetu, ali sada su obje strane približno jednakih sposobnosti, a vojske diljem svijeta ih sustižu. Idući korak su autonomni dronovi programirani da napadnu sami, bez potrebe da čovjek donosi konačne odluke.

Takvi "roboti ubojice" potaknuli su strahove da bi se rat mogao voditi izvan kontrole generala i političara. U određenoj mjeri ta je budućnost već ovdje. Ukrajinci koriste bespilotne letjelice Switchblade američke proizvodnje koje imaju sposobnost "prepoznavanja predmeta" za odabir meta.

OSINT, Telegram, TikTok ...


Obavještajni podaci otvorenog izvora, odnosno OSINT, sada se smatraju ključnima. Obavještajne službe i civilni aktivisti s obje strane proučavaju grupe na Telegramu, komercijalne satelitske fotografije, vremenske prognoze, mapiranje šumskih požara te TikTok videozapise kako bi saznali informacije o lokacijama borbi, potencijalnim metama i politici iza kulisa.

Ukrajinska obavještajna služba presrela je razgovore ruskih vojnika s obiteljima i prijateljima preko mobitela i hvatala podatke o lokaciji i pojedinosti o vojnoj jedinici.

- I prije rata je bilo puno naznaka nadolazeće invazije u otvorenim izvorima. Ne znam jesu li se SAD ili njihovi saveznici stvarno počeli hvatati ukoštac s tim , rekla je Candace Rondeaux iz think tanka New America.

Protuzračna obrana


Uz sav novac uložen u nevidljive lovce i bombardere, zrakoplovi s ljudskom posadom imali su relativno mali utjecaj u Ukrajini, a veći projektili tek ograničen. Razlog je protuzračna obrana: sposobnost zemaljskih projektila da obaraju napade iz zraka. Sukob na Bliskom istoku mogao bi se odvijati u većoj mjeri u zraku, s borbenim zrakoplovima, bombarderima i projektilima, nego na zemlji.

Primjer Ukrajine je pokazao da zemlje trebaju imati daleko više baterija protuzračne obrane u zalihama. To je izazov pošto željene američke baterije sustava Patriot koštaju više od milijardu dolara. Stephen Biddle je rekao da će vojske trebati "skupo oružje za obaranje skupih zrakoplova i jeftino oružje za obaranje jeftinih zrakoplova".

Nedostaje svih vrsta oružja


Najveća lekcija u Ukrajini, kažu stručnjaci, jest ta što se u ratu streljivo troši tako brzo da je stvaranje zaliha jako teško. Zapadne zalihe se smanjuju, od malog streljiva do visokokvalitetnog preciznog streljiva i protuzračne obrane. Ukrajinski saveznici nastoje uhvatiti korak s potražnjom.

Becca Wasser iz Centra za novu američku sigurnost rekla je da je nedavna ratna vježba za moguću kinesku invaziju na Tajvan pokazala "prilično zastrašujuću" brzinu korištenja streljiva. Candace Rondeaux je rekla da SAD treba dijeliti tehnologiju i pomoći NATO saveznicima u razvoju koordinirane proizvodnje.

Decentralizirane zapovijedi


- Ukrajinske fleksibilne i decentralizirane zapovjedne prakse pokazale su se kao snažna prednost nad Rusima na bojnom polju. Problem je što su brojni američki saveznici u NATO-u još uvijek visoko centralizirani, a to je teško promijeniti, ustvrdio je Stephen Biddle.

Borbeni duh


Becca Wasser je istaknula da je Ukrajina razvila moderne i profesionalne oružane snage tek nakon što je bila posramljena lakim ruskim preuzimanjem Krima 2014.. Tajvanskoj vojsci sada je potrebna bolja obuka, rekla je.

Biddle je rekao da Ukrajina pruža još jednu važnu lekciju. Na početku ruske invazije, čelnici u Moskvi i na Zapadu sumnjali su da će Ukrajinci snažno braniti svoju zemlju. Motivacija za borbu je iznimno važna. Hoće li tajvanska vojska biti motivirana kao ukrajinska je vrlo važno pitanje, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!