12:07 / 22.02.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Podnevni dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Ukrajina postaje poprište rata, Zapad uvodi sankcije Rusiji

Vojna vozila na ulicama Ukrajine

Vojna vozila na ulicama Ukrajine

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS

Nakon sinoćnjeg dramatičnog obraćanja predsjednika Vladimira Putina u kojemu je objavio da priznaje odmetnute ukrajinske pokrajine Donjeck i Lugansk, svijet strahuje od eskalacije sukoba, a stižu i oštre reakcije zapada. Danas je ruski predsjednik u pismu energetskoj konferenciji u Dohi rekao kako će Rusija nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom.


Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je neovisnost dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine i onamo poslao vojsku. 


 A onda je u televizijskom obraćanju, među ostalim, govorio da je to drevna ruska zemlja. 


- Dopustite mi da još jednom istaknem - Ukrajina nije samo susjedna zemlja, ona je sastavni dio naše povijesti, kulture i duhovnog kontinuiteta, rekao je Putin.


Optužio je Zapad da je Ukrajinu pretvorio u poprište rata.


- Ne želite u nama vidjeti prijatelja i saveznika, ali zašto od nas činiti neprijatelja? Odgovor je samo jedan. Nije riječ o našem političkom režimu ili nečem drugom. Jednostavno njima ne treba zemlja velika i neovisna kao Rusija. To je odgovor na sva pitanja. To je izvor tradicionalne američke politike na ruskoj fronti, rekao je Putin među ostalim.

Nakon što je predsjedao sastankom nacionalnog Vijeća sigurnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rano jutros Ukrajincima je poručio da svoj teritorij neće prepustiti Rusima.


- Mi smo predani političkom i diplomatskom rješenju i nećemo podleći nikakvim provokacijama. Mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se nikoga i ničega, nikome ništa ne dugujemo i ničega se nećemo odreći, kazao je Zelenski.

Jučer je ruski predsjednik Putin uništio izglede za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, zaključuju svjetski mediji. Salva osuda sa Zapada sručila se na Moskvu. Europska unija, NATO, SAD i UN Putinove poteze smatraju kršenjem međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta. 


- Paket sankcija bit će pokrenut s prvim korakom ruskog napada. To što se dogodilo iznimno je loša vijest, razgovarat ćemo s našim prijateljima i saveznicima diljem svijeta. Postaje jasno da ćemo morati početi vršiti pritisak koliko god je to moguće jer ova se situacija ne popravlja, rekao je britanski premijer Boris Johnson.


Britanija uvodi sankcije


Rano jutros britanski premijer sazvao je vladin odbor za krizne situacije. Tema su sankcije protiv Rusije. Poslije će Johnson o ukrajinskoj krizi govoriti u parlamentu. 

- Mislim da možemo reći da je Putin poslao tenkove i vojsku, stoga smatram da se iz toga može zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela, rekao je Said Javid, britanski ministar zdravstva.


Izvršna Bidenova naredba


Američki predsjednik Joe Biden sinoć je potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuju nova ulaganja, američko financiranje te trgovina s dvije odmetnute regije. 


- Potpisao sam izvršnu naredbu kako Rusija ne bi profitirala od kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo surađivati sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, vezano za iduće korake, napisao je Biden na Twitteru.


Na zahtjev Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske kasno sinoć sastalo se Vijeće sigurnosti UN-a. 


- Sutra će Sjedinjene Države uvesti sankcije Rusiji zbog jasnog kršenja međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Možemo, hoćemo i moramo biti ujedinjeni u našim pozivima Rusiji da povuče svoje snage, vrati se za diplomatski stol i radi na miru, kazala je Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD-a u UN-u.


Sankcije najavljuju i druge zemlje Zapada


Uvođenje sankcija Rusiji najavljuju Francuska i Njemačka. U slučaju potpune invazije na Ukrajinu, učinit će to i Japan. 


- Umjesto da prisiljavaju Kijev da izvršava svoje obveze, oni otvoreno huškaju Ukrajinu, ponavljajući besmislenu mantru da se Moskva ne pridržava obveza iz sporazuma iz Minska, a Rusija, kako smo više puta naglasili, nije strana u tom sporazumu. Štoviše, posljednjih tjedana naši zapadni kolege podižu neutemeljenu paniku oko navodne skore ruske invazije na Ukrajinu i bez srama gomilaju oružje u toj zemlji, kazao je Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u.


Ukrajinska vojska objavila je da su u posljednja 24 sata ubijena dva njezina vojnika, a 12 ih je ranjeno u granatiranju proruskih separatista. Oni pak optužuju ukrajinske sabotere da su detonirali minu na cesti, pri čemu je poginulo troje civila. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!