Zelenski: Ukrajina želi mir, ali neće svoj teritorij prepustiti Rusiji

22.02.2022.

06:43

Autor: V.G./Hina/HRT

Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenski se obratio naciji nakon odluke Rusije da službeno prizna neovisnost dviju odmetnutih proruski orijentiranih regija u istočnoj Ukrajini te da onamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsjedao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenski je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine te ustvrdio kako bi to moglo značiti da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

- Ukrajina želi razriješiti krizu uz pomoć diplomacije, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu, rekao je Zelenski.

- Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega, izjavio je Zelenski.

- Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati, dodao je.

Pozvao je na hitan summit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da poduzmu akciju protiv Rusije.

Ruski su potezi naišli na osudu SAD-a i Europe te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom razmjeru. To je područje već bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Administracija predsjednika Zelenskog izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih tjedana okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

- Očekujemo jasne i učinkovite korake podrške od svojih partnera, rekao je Zelenski. 

- Vrlo je važno vidjeti tko je naš pravi prijatelj i partner, a tko će i dalje nastaviti riječima plašiti Rusiju, upozorio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!